Ambasadorul Ucrainei în România, într-o vizită de prezentare la Senat. A fost primit de Alina Gorghiu

Ambasadorul Ucrainei în România, într-o vizită de prezentare la Senat. A fost primit de Alina GorghiuSursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Vasylyovych Prokopchuk, a venit luni într-o vizită de prezentare, fiind primit de Alina Gorghiu, preşedinta interimară a Senatului. Discuțiile dintre cei doi s-au bazat pe evoluțiile recente ale războiului din Ucraina.

Alina Gorghiu l-a primit, luni, la Senat, pe ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Vasylyovych Prokopchuk. Cei doi au discutat despre războiul din țara vecină, iar președinta interimară a Senatului a salutat decizia lui Volodimir Zelenski de a trimite un diplomat de carieră în calitate de ambasador la Bucureşti.

Acest fapt reflectă importanţa relaţiilor bilaterale dintre Ucraina și România.

Războiul din Ucraina, în centrul discuțiilor

În timpul întânirii, Gorghiu a susținut din nou sprijinul țării noastre pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. În plus, ea a condamnat „războiul rus de agresiune premeditat, nejustificat şi neprovocat”.

În continuare, președinta interimară a Senatului a pus accentul pe sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei atât în plan bilateral, cât şi multilateral.

Țara noastră a avut un rol „foarte activ” şi „instrumental” în furnizarea de debuşeuri esenţiale pentru exporturile de cereale ucrainene - peste patru milioane de tone au tranzitat porturile româneşti de la Marea Neagră şi Dunărea de Jos de la izbucnirea războiului.

De asemenea, am adoptat o poziții „ferme” şi „puternice” faţă de Rusia în formatele multilaterale, se mai arată în comunicatul transmis de Senat.

România susține Ucraina pe toate planurile

Totodată, Alina Gorghiu a condamnat ferm decretarea mobilizării parţiale a Armatei Ruse, dar şi atrocităţile şi crimele comise în Izium, precum şi organizarea de referendumuri „ilegale” în regiunile ocupate din Ucraina.

Ea a susținut încheierea războiului din Ucraina şi respectarea dreptului internaţional, principii care au fost abordate de diplomaţia română, la cel mai înalt nivel, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Ea i-a dat asigurări ambasadorului că Senatul va susține activ refugiații ucraineni aflați pe teritoriul țării noastre, inclusiv prin intensificarea dialogului bilateral, la nivel parlamentar, pentru îmbunătăţirea legislaţiei existente.

În acest sens, Alina Gorghiu a menţionat că diplomaţia parlamentară este un instrument esenţial pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi efectuarea de schimburi de bune practici. Ea a evidenţiat importanţa organizării primului Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea şi i-a mulţumit ambasadorului Ucrainei la Bucureşti pentru invitaţia de a participa la acest eveniment, potrivit Agerpres.