Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: „România, o insulă de libertate a gazelor, înconjurată de o mare de Gazprom”

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: „România, o insulă de libertate a gazelor, înconjurată de o mare de Gazprom”

Atitudinea oficialilor români este însă cu totul diferită de cea a „partenerului strategic”. Pentru Mark Beacom, reprezentantul companiei americane Black Sea Oil & Gas nu a părut deloc greu să amintească faptul că a luptat, aici, în România, pentru acest proiect și în final, a reușit. Nu a avut rețineri în a spune că România nu este singura țară cu deschidere la Marea Neagră și că „avem mulți alți vecini care, cu disperare, incearcă  să ajungă la momentul la care noi ne aflăm acum”.

Mark Beacon s-a arătat convins că „nimeni nu-și dorește, uitându-ne la România, ca țara noastră să importe gaz de la alți producători din jurul Mării Negre în condițiile în care noi avem un potențial atât de mare”. În opinia lui,„România nu ar trebui să importe în acest moment nici un metru cub de gaz, toți banii care se plătesc pentru importurile de gaze de fapt se duc în afara țării”.

Investitorul american crede că e nevoie o schimbare de paradigmă, România trebuie să fie mândră de resursele ei. Mark Beacon nu a uitat de „taxa pe lăcomie”, în urma căreia companiile au avut de tras. „Pentru ca Marea Neagră să își ia într-adevăr zborul, este absolut necesar ca toată legislația ostilă investițiilor în zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră, care a fost adoptată în anul 2018, să dispară complet. Iar acele reguli, care în acest moment, permit companiilor străine și producătorilor străini de gaz să aducă resurse naturale în țara noastră, în detrimentul companiilor locale și a producătorilor locali, trebuie să dispară”.

Deja cunoscut pentru declarațiile sale tranșante, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a tăiat în carne vie. Diplomatul a precizat că „acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România”, amintind că în august 2019, la casa Albă, când președintele Trump l-a găzduit pe președintele Klaus Iohannis, un subiect cheie a fost consolidarea cooperării energetice.

„Țările noastre au subliniat opoziția comună a Statelor Unite și a României față de Nord Stream 2 și eforturile noastre de a asigura o securitate energetică mai mare pentru Europa și de a reduce dependența de gazul rusesc”, a declarat Adrian Zuckerman, explicând că „Rusia își adoptă planul de a domina și controla piețele de energie din Europa Centrală printr-o rețea de infrastructură”.

Ne puteți urmări și pe Google News