Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman este alături de victimele tragediei de la Colectiv. „E o tragedie”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman este alături de victimele tragediei de la Colectiv. „E o tragedie”

Vineri, 30 octombrie 2020 se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv.

În acea noapte, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut la Clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii şi s-a extins rapid.

Cu această ocazie președintele Klaus Iohannis va promulga legea prin care statul român decontează pentru tot restul vieții tratamentul supraviețuitorilor. Șeful statului a depus, ca în fiecare an, o coroană de flori și a aprins o lumânare în memoria victimelor.

„Exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care extinde perioada pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat miercuri Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astfel de lucruri nu ar trebui să se mai repete”

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că tragedii precum cea petrecută cu cinci ani în urmă la Clubul Colectiv n-ar trebui să se mai repete şi a afirmat că respectarea regulilor statului de drept „este cea mai mare provocare".

„Astfel de lucruri nu ar trebui să se mai repete. E o tragedie şi cred că, dacă aplicăm regulile statului de drept, am evita toate problemele de acest fel", a declarat vineri ambasadorul SUA, care a venit la locul tragediei de la Club Colectiv.

Potrivit ambasadorului, respectarea regulilor statului de drept "este cea mai mare provocare".

„Şi cred că Guvernul a făcut progrese şi sper să continue în această direcţie", a adăugat Adrian Zuckerman.

Tot vineri, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au depus o coroană de flori în faţa Clubului Colectiv, în memoria victimelor incendiului care a avut loc în urmă cu cinci ani.

Ce a făcut justiția în acești 5 ani?

Aproape nimic. Procesul a început abia după un an, iar apoi, timp de încă un an, judecătorul a tras de timp, invocând tot felul de proceduri și amânări, până când s-a spălat pe mâni definitiv, cerând pensionarea. Acum, după 5 ani, avem doar o decizie în primă instanță, care poate fi considerată prea blândă față de niște indivizi care sunt responsabili în mod direct și indirect pentru moartea a 65 de oameni.

Părinții care și-au îngropat copiii vor justiție. Răniții care au fost mutilați pe viață și care încă mai suferă vor justiție. Prietenii celor care au murit după Colectiv vor ca vinovații să fie identificați clar și să plătească în închisoare.

Cu toate acestea, după 5 ani de la tragedie, nu știm cine sunt vinovații, potrivit agerpres.ro