Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: „Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse nu anulează tratatul de bază”

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti: „Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse nu anulează tratatul de bază” Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a făcut miercuri o serie de declarații în urma deciziei lui Vladimir Putin de a anula decretul privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei.

Acesta spune că aborgarea decretului nu anulează și tratatul de bază semnat de Republica Moldova și Federația Rusă în noiembrie 2001. Astfel, potrivit articolului 1 din tratatul menționat Rusia va respecta inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne.

Abrogarea decretului din 2012 nu îl anulează și pe cel din 2001

Victor Chirilă a subliniat că autoritățile din Moldova au luat act de decizia liderului de la Kremlin. „Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului", a afirmat Chirilă.

În continuare, acesta a subliniat aceeași idee ca Ministerul Afacerilor Externe moldovean care a spus marți că Republica Moldova va continua să solicite Federaţiei Ruse respectarea angajamentelor sale internaţionale de retragere necondiţionată a forţelor sale militare staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția Chișinăului după deciziile luate de Putin

Marți, imediat după discursul susținut de Putin în fața Parlamentului, Republica Moldova a venit cu o reacție virulentă, și a subliniat: „Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului. Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Filip Cojocaru.

În documentul anulat de liderul de la Kremlin se stabilea că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, precum și principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse.