Republica Moldova, reacție după ce Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei

Republica Moldova, reacție după ce Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema TransnistrieiRusia vs. Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

În aceeași zi în care președintele rus Vladimir Putin a anulat decretul său din 2012 prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei, Republica Moldova își reia poziția adoptată până acum și transmite un mesaj clar.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a transmis că a luat notă de decizia liderului de la Kremlin și a anunțat că Republica Moldova cere în continuare retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul său.

Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Filip Cojocaru.

Reacția Chișinăului după deciziile luate de Putin

Cu toate acestea, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a mai transmis că deși Putin a anulat decretul, Moldova va continua să militeze în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a mai spus Filip Cojocaru, potrivit știripesurse.ro.

Putin a anulat decretul semnat în 2012 cu Republica Moldova

Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse. În documentul anulat se specifica inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Tot marți, Rusia a convocat-o pe ambasadoarea SUA căreia i-a transmis ca SUA să-şi retragă oamenii şi echipamentele militare din Ucraina, pentru că altfel vor fi considerate „ţinte legitime” pentru armata rusă.

Decretul a fost anulat „pentru a asigura interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relaţiile internaţionale” şi a intrat în vigoare în ziua publicării. În ceea ce priveşte relaţiile cu Statele Unite ale Americii, decretul revocat prevedea menţinerea unei „interacţiuni stabile şi previzibile, bazate pe principiile egalităţii, neamestecului în afacerile interne şi respectului pentru interesele reciproce”.