Maia Sandu, o nouă vizită de lucru la București. Președintele Klaus Iohannis o va primi, joi, la Cotroceni

Maia Sandu, o nouă vizită de lucru la București. Președintele Klaus Iohannis o va primi, joi, la Cotroceni Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Maia Sandu, președinta Republici Moldova, va efectua o vizită de lucru la București, în urma unei invitații lansate de președintele României, Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat se vor întâlni joi, 23 februarie, la Cotroceni și vor discuta proiectele comune, de interes strategic.

Klaus Iohannis, președintele României, o va primi joi, la Cotroceni, pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei doi șefi de stat vor discuta despre proiecte comune în domeniile energiei, transporturilor, sănătății și educației. În cadrul întâlnirii se va prezenta și sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.

„Consultările politice ale Preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral şi european, precum şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa.

În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul vizitei de lucru a Maiei Sandu la București, cei doi șefi de stat vor discuta și despre securitate și modul în care pot fi gestionate efectele economice, sociale și umanitare în urma agresiunii Rusiei în Ucraina.

De ce Joe Biden a inclus-o pe Maia Sandu în discursul său din Polonia

În cadrul discursului susținut în Polonia, președintele SUA a remarcat-o pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, și a cerut aplauze publicului pentru aceasta.

„Doamnă președinte Sandu, suntem mândri astăzi să stăm alături de dvs. Aplauze pentru doamna președinte Sandu!”, a spus Joe Biden.

Experții susțin că acest mod prin care Joe Biden s-a adresat direct Maiei Sandu este un mesaj pentru Rusia sau pentru oricine ar încerca să schimbe conducerea de la Chișinău.

„Salutând-o pe Maia Sandu, Joe Biden a dat un semnal extrem de important. O astfel de nominalizare e destul de neobișnuită, de data asta în sens pozitiv.

Orice declarații s-ar face în privința Republicii Moldova, fără implicarea directă a partenerilor europeni și a principalului partener strategic al României, care va deveni și al Republicii Moldova, adică SUA, nu putem să ne gândim realist la o șansă privind apărarea Moldovei.

Faptul că Biden a nominalizat-o pe Maia Sandu și a ridicat subiectul la nivelul unei declarații politice urmărite de lumea întreagă reprezintă un semnal cât se poate de clar și categoric atât transmis Moscovei, dar și partenerilor europeni. Sprijinul în timp real pentru Republica Moldova e așteptat să vină din zona europeană. În ultima perioadă, când Republica Moldova e categoric înscrisă în parcursul european, răspunsul Franței și al Bruxelles-ului sunt extrem de interesante, dar acest ritm trebuie păstrat.

Cetățenii Republicii Moldova trec printr-o situație economică extrem de grea, care poate fi atenuată doar prin sprijin extern, fonduri, investiții, iar din această perspectivă, R. Moldova depinde de partenerii săi europeni. Dacă la Chișinău are loc o schimbare de conducere politică brutală și aducerea unui guvern, a unui președinte marionetă în relația cu Rusia, în acel moment sprijinul european și euroatlantic se opresc”, a declarat Cristian Diaconescu, pentru Digi24.