Editura Evenimentul si Capital

Ambasade SUA, ținte ale PROTESTELOR și atacurilor TERORISTE din întreaga lume

Clădirea veche a Ambasadei SUA la Londra
Autor: | | 0 Comentarii | 451 Vizualizari

Când Ambasada SUA în Marea Britanie se mută din Grosvenor Square, Londra, într-o altă locație, în luna ianuarie, va părăsi o zonă de care americanii sunt legați în Londra, de sute de ani.

Primul ambasador în Marea Britanie, cel care avea să devină președinte al SUA, John Adams, a trăit în acea clădire din 1978 până în 1788.

Ambasada americană a fost găzduită de mai multe clădiri din centrul Londrei, până să se mute în Grosvenor Square în 1938 și în actuala clădire în anii 1950. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, zona era cunoscută sub numele „Mica Americă”, după ce gen. Dwight D Eisenhower și-a stabilit cartierul general vizavi de clădirea diplomatică.

Statele Unite au decis acum să-și mute reședința din motive de securitate, într-o eră în care ambasadele devin mini-fortărețe. A fost imposibil să fie instalate controale de nivelul celor cerute de guvernul american, într-o clădire din inima istorică a Londrei, iar vecinii au respins ideea unei securități excesive, scrie The Guardian.

Cea mai COSTISITOARE AMBASADĂ din lume se deschide în ianuarie! Cine poate ghici SUMA ENORMĂ investită în construcţie?

Ca simboluri ale guvernelor aflate la distanță, ambasadele au fost întotdeauna destinații pentru proteste legate de politica țării respective, dar și ținte ale unor atacuri sângeroase.

Pentru că Statele Unite sunt o superputere mondială, ambasadele sale au fost de multe ori în centrul atenției, în centrul unor astfel de evenimente.

Iată câteva dintre ele, amintite de publicația britanică.

Grosvenor Square, Londra, 1968

Ambasada pe care SUA o lasă acum în urmă și care va deveni un hotel de lux și-a câștigat faima în 1968, când a avut loc o demonstrație împotriva războiului din Vietnam, soldată cu violențe.

Circa 8.000 de protestatari, majoritatea tineri, au participat la o demonstrație în Piața Trafalgar, în 17 martie, alături de actrița și activista Vanessa Redgrave, care voia să transmită o scrisoare ambasadei.

Protestatarii au intrat într-o piață supraglomerată, unde așteptau 1.000 de polițișii și 2.000 de spectatori, inclusiv conservatori care le strigau demonstranților: „Trădare” și sloganuri pro-război, cum ar fi „Bombadardați, bombardați Vietnamul!”.

Au început apoi violențele, care au durat mai mult de o oră. Demonstranții au forțat intrarea pe peluza ambasadei, aruncând pietre, noroi, petarde și bombe cu fum. Polițiștii au răspuns și 80 de oameni - polițiști și protestatari - au fost răniți, alții 200 au fost arestați.

Saigon, Vietnam, 1975

Fotografia cu mulțimea disperată care încearcă să urce pe o scară metalică la bordul unui elicopter al CIA, care pleacă din Saigon, a fost făcută de un fotograf olandez, în 29 aprilie 1975, și a devenit una dintre imaginile definitorii pentru războiul din Vietnam.

Circa 7.000 de oameni, doar o parte dintre ei americani, au fost preluați cu elicoptere din ambasadă și alte locuri din Saigon, înainte ca orașul să cadă în mâinile dușmanilor.

Retragerea aceasta a pus capăt haosului operațiunilor americane din Vietnam și a devenit un simbol al eșecului politicilor din acel război, în care au murit milioane de vietnamezi civili și soldați și circa 60.000 de militari americani.

După evenimentele respective, ambasada SUA din Saigon a fost închisă 20 de ani. Când relațiile diplomatice au fost reluate între cele două țări, în 1995, capitala vietnameză e mutase în nordul țării, la Hanoi. Fosta ambasadă a fost retrocedată SUA, dar vechile clădiri au fost demolate, iar acum acolo este un parc și consulatul general SUA, în orașul care acum se numește Ho Chi Min.

Teheran, Iran, 1979

În noiembrie 1979, Ambasada SUA la Teheran a devenit centrul unei drame care, probabil, a grăbit sfârșitul președinției lui Jimmy Carter și a înrăutățit relațiile SUA-Iran, pentru următoarele decenii. .

Studenți militanți au intrat cu forța în ambasadă, am luat prizonieri diplomați, într-o operațiune care urma să dureze câteva zile. Dar vestea a făcut înconjorul lumii rapid, fiind publicate fotografii cu prizonierii legați la ochi și scoși din clădire, iar toate acestea au stârnit mânie la nivel internațional. Pe plan intern, însă, în Iran, operațiunea a fost aplaudată.

Guvernul iranian a preluat frâiele operațiunii din mâinile studenților și 14 ostatici au fost eliberați, alți 55 au fost ținuți aproape un an, în condiții insalubre. Au îndurat izolarea, umilințe și chiar execuții false, puse la cale pentru a-și bate joc de ei, până când au fost eliberați în ianuarie 1981, la câteva ore după ce Ronald Reagan a devenit președintele SUA.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI