Kazahstan a avut un mesaj special pentru România într-un moment aniversar

Kazahstan a avut un mesaj special pentru România într-un moment aniversar

În contextul sărbătoririi a 30 de ani de independență, Ambasada Kazahstanului la București a organizat o conferință de presă online.

Ambasada Kazahstanului la București a organizat o conferință de presă online, în contextul sărbătoririi a 30 de ani de independență. Unul dintre subiectele principale a evenimentului a fost dezvoltarea continuă a relațiilor dintre România și țara cunoscută drept „Inima Asiei Centrale”.

La această conferință au fost prezenți, printre alții, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, Dan Neculaescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, deputații Titus Corlățean, Biró Rozália.

Ambasada Kazahstanului la București a organizat o conferință de presă online, în contextul sărbătoririi a 30 de ani de independență. Mesajul lui Emil Constantinescu

„Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc la aniversare a 30 de ani de la obținerea independenței Republicii Kazahstan. La o astfel de aniversare, se vorbește despre tratate, despre acțiuni comune, dar se vorbește și despre sentimente. Sentimentele sunt importante atunci când sunt bazate pe încredere. Este și cazul acestor relații cu totul speciale care s-au creat între România și Kazahstan. Inițiativa a fost a Kazahstanului și, în timpul primului meu mandat de președinte, în 1996, imediat am fost contactat de președintele Kazahstanului de atunci pentru a ne întâlni și a ne sfătui asupra viitorului țărilor noastre”, a spus fostul președinte Emil Constantinescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Florin Iordache: Sper că vom continua aceste proiecte comune

„Vizitele de stat, reciproce, au fost vizite ample, dând posibilitatea unor întâlniri la toate nivelurile. Pentru mine a fost foarte importantă și componenta academică, amintindu-mi cu mare mândrie și bucurie de doctoratul Honoris Causa pe care l-am primit de la Universitatea Gumilyov.

Felicitări pentru cei 30 de ani de independență și sper că vom continua aceste proiecte comune, spre binele ambelor țări”, a mai spus Emil Constantinescu, fost președinte al României.

„Este o plăcere această întâlnire, chiar dacă – din cauza pandemiei de coronavirus – ea nu a putut avea loc fizic. Vreau să scot în evidență bunele relații dintre România și Kazahstan, cel mai important partener al țării noastre în Asia. În același timp, România – ca membră a Uniunii Europene – reprezintă pentru Kazahstan o oportunitate prin aceste relații, nu numai economice, care există între țările noastre.

A existat și există în continuare, între România și Kazahstan, un dialog parlamentar constructiv, un astfel de dialog fiind, în ultimă instanță, unul dintre cei mai buni ambasadori. Numai printr-un astfel de dialog putem să aprofundăm și să întărim relațiile bilaterale, atât economice, cât și politice.

Așa cum știți, România a fost printre primele state care au recunoscut Republica Kazahstan după declararea independenței, acum 30 de ani. De atunci, relațiile dintre țările și popoarele noastre s-au întărit, s-au consolidat. Dar este loc de mai mult, printr-o colaborare susținută, spre binele ambelor țări. Domnule ambasador, vă transmit cele mai bune gânduri, atât dumneavoastră, cât și poporului kazah”, a transmis Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ.

Excelența Sa, domnul, Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București: Pământul nostru sacru, principala noastră bogăție”

„Anul acesta Kazahstanul sărbătorește 30 de ani de independență și,  de-a lungul acestei perioade, poporul kazah a păstrat și a întărit unitatea și armonia, respectul pentru personalitatea fiecărui cetățean, indiferent de statutul său social, etnie și religie. Pământul nostru sacru, moștenit de la strămoșii noștri, este principala noastră bogăție”, a spus Excelența Sa, domnul, Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București.

„Ca parte a celebrării aniversării independenței Kazahstanului în 2021, intenționăm să organizăm o serie de evenimente culturale majore, precum și să intensificăm agenda politică care vizează consolidarea legăturilor de prietenie dintre popoarele noastre.

În special, în viitorul apropiat, intenționăm să deschidem un monument muzicianului popular kazah Kurmangazy la Constanța și să organizăm o conferință pe 14 aprilie la Universitatea Politehnică din București. Îmi face plăcere să invit pe toată lumea să participe la aceste evenimente. Printre altele, lucrăm din greu pentru a organiza în acest an vizite oficiale ale conducerii Kazahstanului în România.

Sunt încrezător că, cu sprijinul prietenilor noștri români, vom putea să ne implementăm cu succes planurile și să continuăm dinamica activă a dezvoltării cooperării bilaterale”, a  mai declarat Nurbakh Rustemov, ambasadorul Kazahstanului la București.