Evenimentul Zilei > Actualitate > Amazon, compania miliardarului Jeff Bezos, amendată cu cea mai mare sumă din istorie. Ce reguli a încălcat
Amazon, compania miliardarului Jeff Bezos, amendată cu cea mai mare sumă din istorie. Ce reguli a încălcat

Amazon, compania miliardarului Jeff Bezos, amendată cu cea mai mare sumă din istorie. Ce reguli a încălcat

Amazon se confruntă cu cea mai mare amendă de confidențialitate din Uniunea Europeană, după ce a primit amendă de 746 de milioane de euro (888 milioane de dolari) pentru încălcarea regulilor dure de protecție a datelor.
O structură națională cu atribuții în domeniul protecției datelor personale a decis amendarea Amazon cu 886,6 milioane de dolari (746 milioane de euro) deoarece a procesat informații private încălcând GDPR, Regulamentul General privind Protecția Datelor în UE.

Amazon a declarat că decizia este „nemeritată”

„Nu a existat nicio încălcare a datelor și nici o informație despre clienți nu a fost expusă niciunei terțe părți”, a declarat Amazon într-un comunicat. „Aceste fapte sunt incontestabile. Nu suntem de acord cu hotărârea CNPD”.

Decizia încheie o anchetă inițiată de o plângere din 2018 a grupului francez pentru drepturile de confidențialitate, La Quadrature du Net, care a salutat cu prudență decizia.

„Este un prim pas pentru a vedea o amendă care este descurajantă, dar trebuie să rămânem vigilenți și să vedem dacă decizia include și o ordonanță pentru corectarea comportamentului contravenient”, a declarat Bastien Le Querrec, membru al echipei de litigii La Quadrature.

De la înființarea GDPR, permite pentru prima dată, să perceapă amenzi de până la 4% din vânzările globale anuale ale unei companii. Cea mai mare amendă până în prezent a fost o penalizare de 50 de milioane de euro pentru Google, emisă de CNIL din Franța.

Compania Amazon spune că colectează date pentru a îmbunătăți experiența clienților. Unii parlamentari și autorități de reglementare și-au exprimat îngrijorarea că compania a folosit datele pentru a-și oferi un avantaj nedrept pe piață.

Gigantul tehnologic Amazona anunțat că va contesta amenda

În data de 16 iulie 2021, Comisia Națională pentru Protecția Datelor din Luxemburg („CNPD”) a emis o decizie împotriva Amazon Europe Core S.a.r.l, susținând că procesarea, de către Amazon, a datelor personale nu respectă Regulamentul General privind Protecția Datelor în U.E. Decizia obligă la plata a 746 de milioane de euro și la revizuirea practicilor corespunzătoare. Considerăm neîntemeiată decizia CNPD și intenționăm să ne apărăm viguros poziția în această chestiune, precizează Amazon, relatează Bloomberg.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: