Studioasa Caterina avea pe atunci 14 ani, ca și soțul ei, și era descrisă de un ambasador ca fiind o femeie frumoasă când chipul îi era acoperit de voaluri, însă când voalurile se ridicau, chipul ei era la fel de tern ca o bucată de lemn. Fusese aleasă ca mireasă a lui Henric doar datorită relației ei apropiate cu papa și a unei dote generoase ce includea câteva orașe, bijuterii, cai și piese de mobilier.

În 1542, după nouă ani de căsnicie, Henric și Caterina nu produseseră vreun copil, ea nereușind nici măcar să rămână însărcinată. Deși cu 18 ani mai mare decât iubitul ei cu sânge albastru, Diane se îngrijea impecabil și era cu mult mai atrăgătoare decât soția regelui. Zveltă și atletică, Diane își începea fiecare zi cu o sesiune înviorătoare de călărie de până la trei ore.

Bea aur și se îmbăia în lapte de măgăriță

Fiind perfect conștientă de pielea ei albă și curată, purta întotdeauna o mască din catifea neagră când ieșea afară, bea zilnic un amestec cu aur și se îmbăia în lapte de măgăriță și apă rece. Îngrozită de riduri, Diane dormea în fund, sprijinită de multe perne. Regimul ei de frumusețe a funcționat. Henric făcea dragoste cu Diane aproape în fiecare noapte, lăsându-și soția singură în patul ei rece.

Pedeapsa pentru o prințesă stearpă era adesea divorțul, exilul și viața într-o mănăstire. Diane, deși nu era o mare prietenă a Caterinei, era încântată că aceasta era ștearsă și banală și că nu avea absolut nici o influență asupra soțului ei. Diane se temea însă de o nouă alianță, poate cu o prințesă străină frumoasă, care ar fi cucerit inima lui Henric și l-ar fi despărțit de ea. Așa că s-a gândit că o idee mai bună ar fi fost să o ajute pe Caterina să aducă pe lume un moștenitor.

De la amantă, la regină și înapoi

În nopțile în care se întâlneau, Diane își începea partida de amor excitându-l la maxim pe Henric, după care îl trimitea sus, în dormitorul soției, pentru a-și termina treaba. După ce se achita de îndatorirea dinastică, prințul cobora din nou, ca să adoarmă în brațele Dianei.

La scurt timp după începerea acestui ritual, Caterina a rămas însărcinată și a adus pe lume un fiu sănătos. Apoi, în următorii ani, alte nouă odrasle regale! Cum a reacționat Henric? Și-a recompensat metresa „pentru bunele și lăudabilele servicii“ aduse Delfinei.

Găurile din podea

Inteligenta Caterina nu înțelegea ce vedea soțul ei la amanta lui cea vârstnică. Curioasă, a cerut unui tâmplar să facă două găuri în podeaua apartamentului ei, chiar deasupra dormitorului Dianei. Ea și slujitoarea ei au început apoi să îi spioneze pe Henric și Diana făcând dragoste la lumina focului din șemineu, rostogolindu-se din pat și continuând pe podea.

Caterina de Medici a rămas cu gura căscată când a remarcat tandrețea fără margini a lui Henric arătată Dianei. Apoi, i-a povestit printre suspine doamnei ei de companie că „el n-o folosise pe ea niciodată atât de bine“.

Povestioara, amuzantă și tonică, o regăsiți integral în volumul „În pat cu regele. O istorie a amantelor regale”, de Eleanor Herman (Editura Litera, 2020).