Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Am înţeles de ce închid terasele la orele 23
Am înţeles de ce închid terasele la orele 23

Am înţeles de ce închid terasele la orele 23

        Când a venit noua reglementare cu închiderea teraselor la orele 23, mă aflam pe la Vama Veche. Cineva a întrebat, desigur, pentru a lega noi prietenii, că se vedea clar că nu aşteaptă niciun răspuns de la nimeni: „De ce dracu’ la 23? Ce, până atunci nu te contaminezi, iar după 23 te asaltează virusul?”

Ce să mai zici? Muzica au dat-o încet acum două săptămâni. Acum închid şi terasele la orele 23. Dacă mai aduc şi nişte nămol de la Techirghiol, se transformă Vama în staţiune balneo. Vine pacientul în cârje şi pleacă fugărind-o pe colega de serie de la împachetări şi băi galvanice.

Şi totuşi, aflaţi că această măsură nu este o simplă toană a lui Ludovic Orban, care,  este în tabăra consumatorilor. Deci, ar trebui să ţină cu ei. Decizia însă, are un profund fundament ştiinţific.

Pe data de 3 pe iunie anul acesta, în prestigiosul „Journal of Infectious Diseases”, apare un articol ştiinţific care dă speranţă lumii bântuite de pandemie.  O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite afirmă, că în urma unor experimente, au dovedit că noul coronavirus poate fi neutralizat după câteva minute de şedere la soare, pe o suprafață plană. Cercetătorii au introdus o cantitate de virus în compoziția unei salive artificiale, pe care au expus-o apoi la raze ultraviolete identice cu cele degajate de razele soarelui. Rezultatul i-a şocat pe oamenii de ştiinţă: rezele UV au reuşit să neutralizeze virusul. Americanii s-au atătat chiar uluiţi de rapiditatea cu care soarele îl dă gata pe noul coronavirus.

Al doilea moment care m-a luminat cu privire la închiderea teraselor imediat după căderea nopţii, a avut loc în urmă cu câteva zile. Pe pagina sa de socializare, doctorul Tudor Ciuhodaru, tatăl reanimării din Iaşi, avertizează foarte serios: „Atenţie, au început să apară arsurile solare”. Şi o spune nu din studii, ci din cosntatările de medic, făcute în spitalul la care lucrează.

Ei, aţi înţeles acum de ce se închid terasele la orele 23? Pentru că deja au apărut razele ultraviolete periculoase, care doboară în calea lor tot ce prind, indiferent că este om sau virus.

Iar virusul, peste zi, îşi face un somn de frumuseţe, după care stă pitit de soare până se lasă noaptea. Atunci abia iese pe la terase. Numai că, ţeapă! I-a tras-o Ludovic. Le găseşte închise şi nu mai are pe cine infecta. Aşa că ziua, păzit de soare, mai merge să bei o bere la terasă. Dar noaptea, ioc. Luna nu are nici un efect asupra coronavirusului, care zburdă în voie.

Ştiinţă, nu-i aşa? Pe bază de raze UV. Sau, cum s-ar zice în limbaj popular: când te bate soarele în cap.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: