Alina Bica a scăpat de executarea unei pedepse de 4 ani
- Iulia Moise
- 1 octombrie 2024, 12:38
Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a scăpat de executarea unei pedepse de 4 ani de pușcărie, în dosarul de favorizare a infractorului legat de Ovidiu Tender, potrivit unei decizii luate de Curtea de Apel București. Dar aceeași instanță a decis să-i respingă cererea de acordare a unor despăgubiri.
Bica scapă de pedeapsă, dar nu primește despăgubiri
În dosarul cu privire la Ovidiu Tender, Curtea de Apel București a decis că Alina Bica și-a executat deja pedeapsa în Italia, așa că nu mai poate să conteste nimic în legătură cu acest dosar în România. Decizia vine în contextul în care Curtea de Apel din Bari a recunoscut în anul 2020 condamnarea Alinei Bica la 4 ani de închisoare, de către instanța supremă din România, potrivit unei decizii pronunțate pe 27 noiembrie 2019, dar a decis ca pedeapsa să nu fie în forma „cu executare”, ci să fie executată „la domiciliu”, sub supraveghere.
Reamintim că, din anul 2020 încoace, fosta șefă DIICOT Alina Bica a înaintat ma multe contestații, în instanțele din România, pentru a anula decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. Deocamdată, și Tribunalul București, și Curtea de Apel București i-au respins cererile. Dar ambele instanțeau reținut că, în esență, „simpla recunoaștere de către autoritățile italiene a hotărârii de condamnare nu constituie motiv de anulare a mandatului de executare a pedepsei închisorii”.
CAB a constatat că pedeapsa a fost executată în Italia
Completul format din judecătorii Iulian Petrică Bădoi și Cristian Răzvan Ilie, de la Curtea de Apel București, a decis, pe 9 iulie 2024, că Alina Bica și-a executat deja pedeapsa. Decizia a venit după ce anul trecut în octombrie, același complet i-a ridicat lui Ovidiu Tender sechestrul instituit în dosarul RAFO-Carom.
„Curtea de Apel București constată că, la data de 28.03.2024, a fost depusă o copie a hotărârii Tribunalului de supraveghere Bari nr. 599/2024, prin care se arată că a fost finalizată executarea pedepsei recunoscute de Curtea de Apel din Bari la data de 27.11.2020, irevocabilă la data de 22.12.2020. Aşadar, la acest moment procesual, ulterior pronunţării soluţiei contestate, motivele, de fapt, care au condus la stabilirea cu autoritate de lucru judecat că hotărârea pronunţată de Curtea de Apel din Bari nu constituie un impediment pentru a pune în executare executarea pedepsei au dispărut.
Reține Curtea de Apel București că (instanțele din România – n.r.) au reținut că «mandatul de executare a pedepsei închisorii nu rămâne fără obiect înainte de executarea de către persoana condamnată a pedepsei pe teritoriul Italiei (…), în cazul în care persoana condamnată ar evada sau s-ar sustrage de la executarea pedepsei pe teritoriul statului italian».
Bica nu va fi încarcerată dacă vine în România
Curtea de Apel București a constatat că, la acest moment procesual, pedeapsa de 4 ani de închisoare la care contestatoarea a fost condamnată prin sentința penală din 29.11.2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, a fost executată.
„Concluzionând, atât timp cât în cauza dedusă judecăţii există un impediment la executare dat de principiul «non bis in idem», indiferent de motivele care au condus la refuzul autorităţilor italiene de predarea a contestatoarei, (…) are în vedere completul de judecată că riscul oricărei greșeli făcute de organul de urmărire penală sau de o instanță trebuie suportat de stat, iar erorile nu trebuie remediate în detrimentul persoanei în cauză”, se mai arată în motivarea CAB, citată de Libertatea.