Alimentul care îți menține creierul în formă la bătrânețe. Se poate cumpăra din orice market
- Ionel Sclavone
- 12 septembrie 2021, 07:44
Consumul de ciuperci este benefic pentru persoanele în vârstă deoarece scade riscul de degradare a memoriei și a celorlalte funcții cognitive.
Informația este prezentată într-un studiu care a fost realizat pe un grup de 600 de persoane cu vârste de peste 60 de ani din Singapore. Cercetarea a fost realizată de Universitatea Națională din Singapore (NUS). Conform cercetării, participanții la studiu care au consumat mai mult de două porții normale de ciuperci, în medie, pe săptămână au prezentat un risc mai scăzut de deteriorare cognitivă moderată.
Se știe deja că ciupercile au un apoet nutritional foarte consistent într-o dietă, iar acest aliment contribuie la menținerea în formă a persoanelor vârstnice.
După spusele doctorului Irwin Cheah, un cercetător senior la NUS Biochemistry, aceste proprietăți se datorează prezenței unei substanțe chimice speciale, denumită ergotioneină, după cum relatează Business Insider. Substanța apare în majoritatea tipurilor de ciuperci comestibile.
„ET (ergotioneina) este un antioxidant și un antiinflamator unic, pe care oamenii nu îl pot sintetiza singuri. Dar poate fi obținută din surse alimentare, una dintre principalele fiind ciupercile”, a precizat dr. Cheah.
Cercetarea a analizat șase soiuri de ciuperci consumate pe scară largă și s-a constatat o îmbunătățire a sănătății persoanelor cu tulburări cognitive moderate. Este vorba de cele care prezintă semne de slăbire a memoriei, dificultăți de limbaj, scăderea capacității de concentrare etc.
Ciupercile ajută la reducerea riscului de Alzheimer
Un alt studiu, mai vechi, al NUS a dezvăluit că un deficit în molecula de ergotioneină ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.
De asemenea, s-a mai descoperit că hericenone, erinacine, scabronine și dicoforine care se găsesc în ciuperci ar putea favoriza sinteza factorilor de creștere nervoasă, în vreme ce anumiți compuși bioactivi inhibă producția de beta-amiloid și de tau fosforilat, precum și de acetilcolinesterază, protejând creierul de neurodegenerare.
Cu alte cuvinte, consumul moderat de ciuperci poate reduce riscul de Alzheimer.
În viitor, echipa de studiu ar putea desfășura un experiment controlat și aleatoriu, utilizînd compusul pur de ergotioneină și alte substanțe pe bază de plante, pentru a obține rezultate mai concludente.