Cea mai TOXICĂ CIUPERCĂ din lume crește și în ROMÂNIA. UCIDE „în chinuri foarte mari”

Cea mai TOXICĂ CIUPERCĂ din lume crește și în ROMÂNIA. UCIDE „în chinuri foarte mari”

Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume se găseşte în cantităţi mari şi în zona Iaşului, mai exact în pădurile de pe dealul Bucium, anunță „Ziarul de Iași”.

Conform sursei citate, este vorba despre ciuperca al cărei nume popular este „Buretele viperei“, Amanita phalloides. Aceasta produce sindromul faloidian. În primele 10 ore de la ingerare sunt prezente simptomele de disconfort, care se agravează. Apar dureri în zona stomacului, senzaţii de vomă şi frisoane, și există pericol de moarte chiar la o zi de la consumarea mâncării, sau la câteva zile dacă nu a fost o cantitate foarte mare.

În anii aceştia cu incidenţă ploioasă ridicată, cu ploi foarte dese, apar mult mai multe specii de ciuperci în mod masiv, iar unele dintre ele, toxice fiind, seamănă foarte bine cu cele comestibile, mai ales în stadiu tânăr. Motiv pentru care, în special în sacoşele culegătorilor, intră şi câte una sau două toxice pe lângă cele 30-40 bune. Dar este exclus să vorbim de contaminări ale speciilor comestibile. 

Când vorbim de cele mai toxice specii, problema cea mai gravă este degradarea ficatului şi a rinichilor în timp. Timp de 10-12 ore se instalează în sânge şi încet-încet începe să atace organele. Cei mai nefericiţi sunt chinuiţi şi 10-12 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel care scapă de obicei va face apoi direct dializă, va avea rinichii foarte afectaţi. Sunt multe specii mortale în pădurile din România, iar aceste ploi au făcut ca în pădure să apară ciuperci care în cei mai mulţi ani nu apar, sau apar rar. În cele mai multe cazuri este vorba de confuzie sau de neatenţie. Repet, ciupercile nu se hibridează. Cel mai bine ar fi să nu se consume decât cele absolut cunoscute, şi să se evite achiziţionarea lor de la vânzătorii de la marginea drumului“, a explicat prof.dr. Teodor Robu, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, conform „Ziarul de Iaşi”.