Alimentele de bază s-ar putea ieftini cu până la 10%. Ce soluții au fost găsite

Alimentele de bază s-ar putea ieftini cu până la 10%. Ce soluții au fost găsite Sursa: arhivă EVZ

Membrii partidului PNL au anunțat că alimentele de bază se vor putea ieftini cu până la 10% dacă va fi luată în calcul plafonarea adaosului comercial. Cu toate astea, ei consideră că nu pot plafona prețurile produselor importate.

Surse din PNL au spus că ieftinirea alimentelor de bază nu va putea depăși 10% din nivelul actual al prețurilor. „O plafonare a adaosului comercial se poate face prin Ordonanță de Urgență, dar trebuie să avem în vedere că o parte din produse sunt din import și la produsele importate nu ai cum sa plafonezi”, au afirmat surse liberale.

Ei consideră că soluția pentru o reducere a prețurilor alimentelor de bază este înființarea de unități autohtone de producție pentru a nu mai importa alimente. Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) vor „un mecanism voluntar” de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază, și nu impunerea prin lege. Lanțurile alimentare spun că reducerea voluntară a prețurilor a dat rezultate.

„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri", se menţionează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ce este „Semaforului alimentelor” şi cum ne ajută la cumpărături. Totul despre etichetele Nutri-Score

Sursă: Dreamstime.com

Cerința retailerilor

Retailerii cer ca mecanismul voluntar să fie aplicat pe întregul lanţ de produs.

AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale „Concordia” şi a organizaţiei „EuroCommerce”.

Și Guvernul ungar dorește să înlăture, începând cu data de 1 august 2023, plafoanele impuse preţurilor alimentelor de bază în urmă cu 16 luni, şi, în paralel, a ordonat retailerilor să introducă reduceri mai mari de preţuri la anumite produse alimentare. Începând de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite produse alimentare pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% până la 15%, potrivit știripesurse.