Alimentele care nu trebuie cumpărate din supermarket. Cu ce pot fi înlocuite
- Emma Cristescu
- 22 februarie 2025, 16:30

Există câteva alimente pe care nu este bine să le cumperi din supermarket în luna februarie. Medicii și nutriționiștii ne recomandă să evităm să mâncăm produse transportate pe distanțe lungi sau cultivate în diverse sere încălzite.
Alimente pe care nu e bine să le cumperi în februarie
Alimentele pe care nu trebuie să le consumi în luna februarie sunt: salata, căpșunile, castraveții, conopida și broccoli. Prin alegerea unor legume și fructe de sezon se sprijină agricultura locală, dar se reduce și amprenta de carbon.
Salata verde are nevoie de sol cald pentru a fi cultivată, așa că nu este specifică pentru lunile de iarnă. Chiar dacă se găsește în multe magazine, aceasta este crescută în sere încălzite, de fapt. Puteți să o înlocuiți cu murături ori cu o salată de iarnă, potrivit cancan.ro.

Sursa foto: Pixabay
Mare atenție la căpșuni
Și căpșunile trebuie evitate iarna. În magazine se găsesc pe timpul sezonului rece produse ambalate în plastic și importate. Ele au nevoie de multă apă și energie pentru a fi cultivate, iar cel mai bine este să le consumi din luna mai. Poți să cumperi fructe de pădure congelate. Sunt la fel de gustoase și se păstrează mai mult.

Căpșuni. Sursa foto: Arhiva EVZ
Chiar dacă sunt prezenți pe rafturile magazinelor indiferent de sezon, castraveții sunt legume de vară. Pe timpul sezonului rece provin din importuri îndepărtate sau din sere încălzite. Poți să-i înlocuiești cu ridichi sau morcovi.
Mare atenție și la conopidă și broccoli. Acestea nu sunt legume de iarnă, ci sunt cultivate abia începând din luna mai. Acestea pot fi înlocuite cu varză albă, varză creață sau varză roșie.
Ce alimente poți să cumperi în februarie
- Cartofi: Disponibili tot anul, sunt baza ideală pentru supe sau piureuri.
- Păstârnac: Dulce și ușor de digerat, păstârnacul este perfect pentru piureuri sau chipsuri de legume.
- Praz: Disponibil aproape tot anul, este excelent în supe sau mâncăruri cu paste.
- Mere regionale: Din stocuri de iarnă, acestea sunt o alternativă sustenabilă la fructele importate.
- Banane: Deși nu sunt regionale, bananele sunt mai sustenabile decât fructele importate din Peru sau căpșunile de iarnă.
- Varza creață: Poți să o folosești în multe rețete.