Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ: Aceste alimente te OMOARĂ și sunt la îndemâna ta!
ALERTĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ: Aceste alimente te OMOARĂ și sunt la îndemâna ta!

ALERTĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ: Aceste alimente te OMOARĂ și sunt la îndemâna ta!

Multe alimente din magazinei le vor cauza mari probleme de sănătate românilor. Alerta a fost declanșată în rândul populației.

Riscul de deces prematur este crescut de consumul alimentelor semipreparate „ultra-procesate”, conform unui studiu efectuat în Franţa.

O echipă de cercetători din Franţa a studiat peste 44.500 de bărbaţi şi femei cu vârste de 45 de ani sau chiar mai mult, a descoperit o asociere semnificativă între alimentaţia nesănătoasă şi decesul prematur.

O creştere de 10% a aportului de alimente ultra-procesate a fost asociat cu un risc cu 14% mai mare de deces din orice fel de cauză.

Participanţii la acest studiu au oferit informaţii legate de obiceiurile lor alimentare, stilul de viaţă şi mediul socio-economic. Aceștia au fost monitorizați timp de 7 ani.

Printre alimentele ultra-procesate se numără carnea prăjită şi congelată, mezelurile, gustările ambalate şi supele instant.

Pe parcursul perioadei de monitorizare, oamenii de ştiinţă au înregistrat 602 decese – 1,4% din totalul grupului iniţial. Printre acestea s-au numărat 219 decese cauzate de cancer şi 34 provocate de afecţiuni cardiologice şi arteriale.

''O creştere a consumului de alimente ultraprocesate pare să fie asociată cu un risc general de mortalitate mai mare în rândul populaţiei adulte'', au notat cercetătorii, conform Agerpres.

Explicaţiile pot fi multiple, potrivit oamenilor de ştiinţă. Unele alimente ultra-procesate conţineau cantităţi importante de sare, iar un aport ridicat de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare şi cancer la stomac. De asemenea, zahărul în exces a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de deces cardiovascular.

Mai mult decât atât, alimentele ultra-procesate conţin o cantitate mică de fibre care reduc riscul de mortalitate.

Aditivii alimentari, frecvent întâlniţi în alimentele ultra-procesate pot, de asemenea, să joace un rol în acest sens, potrivit cercetătorilor. Spre exemplu, dioxidul de titan, utilizat pe scară largă de industria alimentară, a fost asociat cu inflamaţia intestinală şi dezvoltarea tumorilor, precizează Press Association.

„Studii prospective suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste constatări şi pentru a desluşi diferitele mecanisme prin care alimentele ultra-procesate pot afecta sănătatea.”, potrivit oamenilor de știință.