Potrivit surselor azere, partea armeană s-a pregătit din timp de atacul de la Tovuz, importând armele tocmai din Serbia, prin intermediul Georgiei.

De asemenea, muniția de calibru diferit a fost transportată din Serbia spre Armenia prin intermediul Georgiei.

Ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, Halaf Halafov a menționat că Ambasada Serbiei menține legătura: „Deja am primit anumite răspunsuri. La momentul actual, Serbia a început investigarea oficială a acestei chestiuni. Ne așteptăm că, în cel mai apropiat timp, aceasta va fi încheiată, iar partea azeră va primi răspunsurile dorite”, a opinat ministrul azer de Externe..

„Noi am solicitat din partea Serbiei un răspuns complet, la fel, și remedierea motivelor care au dus la aprobarea acestor pași. Aceasta este o chestiune ce ține de relațiile bilaterale. Din păcate, investigațiile preliminare au demonstrat că aruncătoarele de mine și alte arme utilizate împotriva localităților de frontieră din Azerbaidjan, a pozițiilor noastre militare, sunt de producție sârbă. În dreptul internațional există liberalism în privința provenienței mărfii. Cu toate acestea, în chestiunea provenienței armelor, situația e de altă natură. Exportul acestor arme în diferite țări trebuie să fie la controlul țării producătoare”, a menționat ministru azer de Externe.

Armele ar fi ajuns în Armenia din Georia, țara de origine fiind Serbia.

Serbia a recunoscut, într-o oarecare măsură, că a  livrat arme către Armenia. La fel și

ministrul sârb al Comerțului, Turismului și Telecomunicațiilor, Rasim Ljajic (unul dintre ministerele care aprobă exportul de armament) a recunoscut parțial furnizarea de arme sârbești care Armenia.

„În acest an, 2020, armele au fost furnizate Armeniei de o singură companie privată şi nu de la companiile de stat. Nu vă pot preciza despre ce companie este vorba, dar se știe că a furnizat în principal puști și pistoale. Valoarea contractului a fost mai mică de un milion de euro, iar marfa a fost livrată în mai și iunie ”, a declarat Ljajic.

Ljajic a subliniat că, pe lângă ministerul său, aprobarea privind exportul a fost dată și de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și serviciul special BIA.

Ministrul a subliniat că nu există sancțiuni care să împiedice exportul de arme către  Armenia, iar în cazul de faţă este destul de dificil să refuzi un cumpărător, potrivit defenseromania.ro