Evenimentul Zilei > International > Alianța ortodoxă! Armenia a început atacul împotriva Azerbaidjanului cu arme din Serbia.
Alianța ortodoxă! Armenia a început atacul împotriva Azerbaidjanului cu arme din Serbia.

Alianța ortodoxă! Armenia a început atacul împotriva Azerbaidjanului cu arme din Serbia.

Începând cu data de 12 iulie, timp de patru zile, Armenia a realizat un atac continuu cu focuri de armă spre Azerbaidjan.

Potrivit surselor azere, partea armeană s-a pregătit din timp de atacul de la Tovuz, importând armele tocmai din Serbia, prin intermediul Georgiei.

De asemenea, muniția de calibru diferit a fost transportată din Serbia spre Armenia prin intermediul Georgiei.

Ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, Halaf Halafov a menționat că Ambasada Serbiei menține legătura: „Deja am primit anumite răspunsuri. La momentul actual, Serbia a început investigarea oficială a acestei chestiuni. Ne așteptăm că, în cel mai apropiat timp, aceasta va fi încheiată, iar partea azeră va primi răspunsurile dorite”, a opinat ministrul azer de Externe..

„Noi am solicitat din partea Serbiei un răspuns complet, la fel, și remedierea motivelor care au dus la aprobarea acestor pași. Aceasta este o chestiune ce ține de relațiile bilaterale. Din păcate, investigațiile preliminare au demonstrat că aruncătoarele de mine și alte arme utilizate împotriva localităților de frontieră din Azerbaidjan, a pozițiilor noastre militare, sunt de producție sârbă. În dreptul internațional există liberalism în privința provenienței mărfii. Cu toate acestea, în chestiunea provenienței armelor, situația e de altă natură. Exportul acestor arme în diferite țări trebuie să fie la controlul țării producătoare”, a menționat ministru azer de Externe.

Armele ar fi ajuns în Armenia din Georia, țara de origine fiind Serbia.

Serbia a recunoscut, într-o oarecare măsură, că a  livrat arme către Armenia. La fel și

ministrul sârb al Comerțului, Turismului și Telecomunicațiilor, Rasim Ljajic (unul dintre ministerele care aprobă exportul de armament) a recunoscut parțial furnizarea de arme sârbești care Armenia.

„În acest an, 2020, armele au fost furnizate Armeniei de o singură companie privată şi nu de la companiile de stat. Nu vă pot preciza despre ce companie este vorba, dar se știe că a furnizat în principal puști și pistoale. Valoarea contractului a fost mai mică de un milion de euro, iar marfa a fost livrată în mai și iunie ”, a declarat Ljajic.

Ljajic a subliniat că, pe lângă ministerul său, aprobarea privind exportul a fost dată și de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și serviciul special BIA.

Ministrul a subliniat că nu există sancțiuni care să împiedice exportul de arme către  Armenia, iar în cazul de faţă este destul de dificil să refuzi un cumpărător, potrivit defenseromania.ro

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: