Alianță inedită SUA-Iran, împotriva jihadiștilor

Alianță inedită SUA-Iran, împotriva jihadiștilor

Statele Unite și Iranul bombardează împreună un inamic comun în Irak, Statul Islamic, dar neagă vehement că ar colabora în această acțiune.

Armata iraniană a desfășurat raiduri aeriene în estul Irakului, iar un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că „ar putea fi adevărat”. „Avem date care indică faptul că iranienii au avut astfel de misiuni în ultimele zile, de lovituri aeriene în Irak”, a spus contra-amiralul John Kirby pentru CNN.

Amenințarea jihadistă

Forțele armate iraniene sunt active la sol, asistând miliţiile şiite şi unităţi ale armatei irakiene, dar este prima dată când Washingtonul confirmă raiduri aeriene efectuate de avioane de luptă iraniene contra grupării SI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Confirmarea de către Statele Unite că Iranul efectuează lovituri aeriene contra grupării SI ilustrează modul în care amenințarea reprezentată de gruparea islamistă a apropiat cei doi foști inamici. Guvernul şiit iranian menţine legături strânse cu guvernul şiit de la Bagdad, confruntat cu dificultăţi serioase în respingerea asaltului jihadiştilor suniţi.

Cele două părți au negat, însă, vehement că ar fi colaborat sau ar fi comunicat una cu cealaltă în organizarea acestor acțiuni. „Nu ne coordonăm cu armata iraniană”, a spus oficialul american.

Britanicii, americanii și alte forțe aliate luptă acum alături de fostul lor rival, Iranul, după cum arată înregistrările video prezentate de presa internațională.

Un avion iranian a fost filmat în timp ce bombarda, în premieră, poziții ale Statului Islamic în Irak, în timpul luptei pentru orașul Saadiya, la nord-est de Bagdad. Avioane ale Forțelor Aeriene ale SUA participă la misiuni în Irak, din luna august, iar cele britanice din luna septembrie.

Avioane F-4 Phantom II

Imaginile au fost înregistrate de jurnaliștii Al-Jazeera, care au transmis știri despre luptele pentru orașele Saadiya și Jalula, aflate la nord-est de Bagdad, nu departe de granița iraniană. Al Jazeera a anunțat că avionul aparține forțelor irakiene, care ar fi primit șase avioane Suhoi Su-25, de proveniență iraniană.

Totuși, analiști militari au arătat că avionul este un McDonnell Douglas F-4 Phantom II (foto), o relicvă a alianței americanilor cu șahul Iranului, de dinainte de 1979.

Singura țară care mai folosește astfel de aparate, în Orientul Mijlociu, este Turcia, care susține că nu ia parte direct la lupta contra Statului Islamic.

Chiar dacă nu există colaborare oficială, iranienii, britanicii și americanii par să aibă un aranjament informal privind zonele de influență. Majoritatea atacurilor coaliției au loc în nordul sau vestul Irakului, iar operațiunea din Saadyia s-a desfășurat în est.

Bani din SUA contra teroriștilor

Măsurile de urgență solicitate de președintele Barack Obama pentru finanțarea operațiunilor împotriva grupării Statul Islamic au fost acceptate de negociatorii din Congres, votul în plen fiind prevăzut în câteva zile. Planul de antrenare și echipare a rebelilor sirieni moderați, propus de președinte, va fi prelungit. În bugetul pentru 2015 sunt prevăzute credite militare de 5 miliarde de dolari, așa cum ceruse Obama: 3,4 milliarde dolari pentru a finanța desfășurarea de forțe americane în operațiunea „Resolute Support” și 1,6 miliarde dolari pentru un program de antrenare a forțelor irakiene și kurde, timp de doi ani.