Alexandru Rafila bagă spaima în medici. Vrea o autoritate pe modelul DNA

Alexandru Rafila bagă spaima în medici. Vrea o autoritate pe modelul DNA Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Alexandru Rafila a declarat că dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, nu discutăm despre malpraxis, ci despre altceva. Acesta este motivul pentru care vrea o autoritate la nivel național să verifice dacă medicii îşi fac datoria.

Alexandru Rafila se arată nemulțumit de bunul mers al sistemului de sănătate, mai ales după ultimul incident de la Botoşani unde a fost lăsată să moară o tânără mamă. În acest context, ministrul Sănătății dorește o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se acordă serviciile medicale.

„Malpraxis înseamnă că tu ai făcut o activitate medicală care a fost necorespunzătoare. Dar dacă refuzi să îţi faci datoria ca medic, atunci nu discutăm despre malpraxis, discutăm despre altceva. Aşa cum v-am spus şi după incidentul de la Botoşani, tragic şi mă gândesc absolut terifiat la durerea acelei familii care a pierdut mama unor copii, căreia nu i s-a acordat asistenţă medicală, vreau să găsim o formulă în care să existe o autoritate la nivel naţional care să verifice modul în care se desfăşoară, se acordă serviciile medicale”, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă.

Rafila, despre cum va funcționa noua autoritate

Ministrul Sănătăţii a explicat cum trebuie să arate această autoritate. De asemenea, vorbeşte despre pârghiile legale în cea ce priveşte activitatea medicală.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Această autoritate, din punctul meu de vedere, trebuie să cuprindă reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pârghiile legale pe care eu le-am găsit şi pe care le cunoaşteţi la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte activitatea medicală, se rezumă la Inspecţia Sanitară de Stat, care verifică respectarea condiţiilor igienico-sanitare din spitale ori aici discutăm despre cu totul şi cu totul altceva. Şi atunci trebuie să găsim mecanismul legislativ care să permită acţiunea Ministerului Sănătăţii, care este perceput public şi este corectă până la urmă să fie aşa ca responsabil pentru modul în care se acordă asistenţa medicală, să facem parteneriat real cu Colegiul Medicilor şi cu colegiile judeţene în cadrul acestei autorităţi, cu Autoritatea Naţională pentru Calitate în Sănătate, pentru că am avut discuţii cu domnul preşedinte şi încercăm să schimbăm şi principiile de funcţionare împreună. Dânşii trebuie să le schimbe, sunt subordonaţi Secretariatului General al Guvernului, nu sunt subordonaţi Ministerului Sănătăţii. Noi trebuie să acredităm servicii medicale care se acordă în mod real. Nu trebuie să acredităm servicii medicale ipotetice. Şi bineînţeles cu plătitorul, plătitorul fiind Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate”-

Tratament, Spital, Clinică, Medicament

Medic. Sursa foto: Pixabay

Alexandru Rafila promite un proiect consistent cât mai repede

Ministrul Sănătății a mai adăugat că va veni în următoarea lună cu un proiect care să poată să acorde sancțiuni:

 „Vă asigur că vom veni în următoarea lună cu un proiect consistent, care să genereze un corp, nu ştiu dacă se va numi autoritate sau se va numi în alt mod, nu contează cum se va numi, important este să dăm o pârghie care să poată să verifice efectiv modul de acordare a serviciilor medicale, să poată să acorde sancţiuni care pot să fie financiare sau de altă natură, celor care refuză să acorde servicii medicale populaţiei, sigur, într-un cadru de respect”, a mai declarat ministrul.

Alexandru Rafila: Trebuie să înceteze şi agresarea fizică şi verbală a corpului medical

Ministul Sănătăţii a spus că un medic sau asistentă medicală nu poate să acorde asistență medicală pacienților, dacă sunt agresaţi,

 „Şi aici aş vrea să insist, pentru că de foarte multe ori corpul medical este agresat, este agresat verbal, este agresat fizic. Lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că, până la urmă, nu poate un medic sau asistentă medicală care lucrează într-o unitate de primiri urgenţe să acorde asistenţă medicală pacienţilor, dacă sunt agresaţi, dacă sunt urmăriţi, dacă sunt adresate invective sau ameninţări. Lucrurile astea trebuie să înceteze, pentru că altfel ne transformăm în altceva decât într-un sistem medical european. Pledăm pentru ambele aspecte ca să existe un echilibru. Nu putem să incriminăm la nesfârşit personalul medical şi să uităm că sunt foarte multe situaţii în care personalul medical este împiedicat în diverse moduri să îşi exercite activitatea”, a explicat ministrul Sănătăţii.