Alexander, stabilit la Londra de mai mult timp, a apelat la instanțele britanice pentru a nu fi extradat în baza unui mandat european de arestare emis de la București. Nu este condamnat definitiv în vreun dosar, dar DNA cere cu insistență arestarea lui. Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzaţii de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu. Mandatul european de arestare al lui Alexander Adamescu are la bază un denunţ făcut de un jurist de la una dintre societăţile familiei Adamescu, de la care se susține că ar fi sustras suma de 100.000 de euro.

Guverne lipsite de scrupule

La solicitarea DNA, Tribunalul Bucureşti a emis, în luna mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, fiind acuzat de dare de mită. De atunci se judecă, instanța britanică nedând o decizie finală.

Au existat numeroase luări de poziție internaționale referitoare la cazul său. Potrivit cotidianului „România liberă”, Mitchell Belfer, editorul unei publicații cu profil juridic, a spus că „ce s-a întâmplat cu Alexander Adamescu și familia sa, însă, este un exemplu al modului în care mandatul european de arestare a devenit un instrument de persecuție folosit de către guverne lipsite de scrupule”.

Raportul jurnalistului britanic David Clark făcut public în 2016 și mărturia sa în fața Comitetului pentru Securitate și Cooperare în Europa – US Helsinki din iunie 2017 este în aceeași notă: „În paralel cu anchetarea unor cazuri de corupţie, exisă motive pentru a concluziona că lupta anti-corupţie a României a oferit, de asemenea, o acoperire convenabilă pentru influenţarea scorului politic şi pentru încălcări grave ale drepturilor omului, lucuri care arată o tulburare a supremaţiei legii. Într-adevăr, metodele folosite frecvent în investigarea corupţiei prezintă un grad considerabil de continuitate cu practicile şi atitudinile din epoca comunistă”.

„România, țara sistemelor paralele”

După cum vedeți nu este vorba despre faptul că este atacat fundamentul lupteianticorupție, ci sunt scoase la lumină cazuri în care această luptă este folosită pentru reglarea luptei politice.

După cazul Puiu Popovici am scris un editorial intitulat „România, țara sistemelor paralele. De ce au fugit Popoviciu, Ghiță și Adamescu de furia DNA”.

Spuneam acolo, încercând să explic ceea ce se întâmplă că Sebastian Ghiță, Alexandre Adamescu, Puiu Popoviciu sunt cei mai cunoscuți fugari din ultimele luni. „Toți se luptă în instanțe ca să nu se întoarcă în țară, preferând închisoare sau arestul oriunde altundeva decât în România.

Toți aceștia susțin că în România, instituția care se ocupă cu lupta anti-corupție a devenit un mecanism abuziv care atunci când declanșează o urmărire împotriva ta nu ai cum să scapi, fiind parte a unui sistem care a perfecționat, în ultimii 12 ani, o rețetă de execuție publică, aproape fără cusur.

Nu reiau toate aspectele din editorial, pentru că o mare parte din dvs. l-ați citit deja. Ceea ce vreau să propun astăzi este să citiți replica lui Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, transmisă după publicarea editorialului. Nuanța pe care acesta vrea să o facă este că domnia sa nu a fugit din România, ci se afla stabilit la Londra cu mulți ani înaintea declanșării prigoanei DNA.

Redau alăturat scrisoarea sa, așa cum mi-a fost transmisă, fără alte comentarii.

Dragă Dan, Îți atasez scrisoarea pe care eu am transmis-o poliției londoneze în septembrie 2014 în care anunț autoritățile britanice unde sunt de găsit.

Arestarea nu a mai venit în toamna anului 2014. A venit abia în martie 2016 când Laura Kovesi m-a declarat oficial fugar ca răspuns la declanșarea arbitrajului împotriva României pentru distrugerea companiei Astra.

Atasez și o factura de la locuința din Londra din anul 2012 cu mult înainte de orice anchetă penală. N-am fugit nicidecum la Londra. Este o minciuna crasă propagată de DNA.

Am vorbit de multe ori despre dosarul fabricat care stă la baza mandatului de arestare și cum unii procurori din DNA au transformat un delapidator al unei firme private într-o vedetă. Dovezile prezentate în acțiunea în justiție pentru mituire au fost jalnice. În ciuda a numeroase ore de capcane întinse, DNA de-abia dacă a găsit oarece mențiuni despre Dan Adamescu în toate acele conversații și cu siguranță nimic din ceea ce de fapt să-l incrimineze. Dosarul nu contine nicio singură înregistrare cu mine!

Și totuși o instanță românească l-a condamnat pe Dan Adamescu. L-a condamnat la o moarte tragică care putea fi în întregime prevenită. România era conștientă de starea gravă a lui Dan Adamescu. Numeroşi martori au relatat tendinţa de deteriorare a sănatății lui, care a fost agravată de condiţiile inumane în care a fost forţat să rămână.

România a ignorat criticile internaţionale legate de tratamentul aplicat lui Dan Adamescu. Chiar şi avocatul companiei TNG a căutat asigurări din partea României pentru a-i permite îngrijirea medicală ce o necesita, pentru a preveni o moarte prematură. Și cu toate acestea, România a refuzat să dea asemenea asigurări, chiar dacă nu ar fi costat-o nimic în plus să ofere îngrijiri medicale corespunzătoare.

Au trecut mai bine de 7 luni de când mi s-a luat definitiv tatăl. Nici până în ziua de astăzi nu am primit raportul autopsiei lui. Nu numai că România încearcă mușamalizarea așasinării lui, ci și continuă cu persecuția parcă n-ar exista ceva mai normal decât distrugerera unei familii întregi.

România deplânge decizia unei Curți Internaționale de la Washington care pe bună dreptate a constatat că arbitrajul nu poate continua dacă România mă elimină și pe mine ca martor după ce l-a eliminat pe Dan Adamescu. Ce ar fi așa de grav dacă neam judeca, așa cum spune statul de drept? România n-ar pierde nimic dacă ar suspenda mandatul de arestare. Dar România nu vrea să se judece, vrea să omoare adversarul.

Am cerut să fac test la poligraf și să cooperez cu procurorul DNA Matei în dosarul în care sunt acuzat împreună cu tatăl meu de acea presupusă mită. Procurorul DNA Matei a refuzat!

Cât de crud și de perfid să mai fi să continui această mascaradă?

De ce trebuie să fiu arestat? De însăși frica de justiție adevarată.

Tatăl meu este exemplul cel mai elocvent ca nu se face justiție în România în acest moment.

Până când nu se va schimba acest lucru, o să mă lupt pentru a se afla adevărul despre situația din România.

Alexander Adamescu