Țările de Jos  şi Marea Britanie au preluat supravegherea spațiului aerian deasupra României și Bulgariei. FOTO

Țările de Jos  şi Marea Britanie au preluat supravegherea spațiului aerian deasupra României și Bulgariei. FOTO Sursa: Arhiva EVZ

Țările de Jos și Regatul Unit au preluat operațiunile de poliție aeriană îmbunătățite ale NATO asupra Aliaților de la Marea Neagră, Bulgaria și România, săptămâna aceasta. Mai exact, Marea Britanie și Olanda preiau supravegherea spațiului aerian deasupra Bulgariei și României, în contextul războiului din Ucraina.

NATO anunță că Țările de Jos  şi Marea Britanie au preluat supravegherea spațiului aerian deasupra României și Bulgariei, ca parte a răspunsului său la conflictul din Ucraina care nu dă semne că se va sfârși curând.

Potrivit unui mesaj postat pe site-ul oficial de centrul de presă al NATO, avioanele britanice Typhoons înlocuiesc aeronavele italiene Eurofighter în România. De asemenea, avioanele de luptă olandeze F-35 iau locul avioanelor spaniole Eurofighter în Bulgaria.

Taifunurile din Marea Britanie înlocuiesc Eurofighters italiene în România

Ne puteți urmări și pe Google News

Taifunurile din Marea Britanie înlocuiesc Eurofighters italiene în România, iar avioanele de luptă americane F-16 continuă să întărească poziția de forță a Alianței în țară.

În Bulgaria, avioanele de luptă olandeze F-35 preiau de la Eurofighters avioane spaniole. În ultimii ani, o serie de Aliați au ajutat Bulgaria și România să asigure siguranța spațiului lor aerian.

Pe lângă menținerea în siguranță a Aliaților, participarea la această misiune comună sporește capacitatea și interoperabilitatea forțelor aeriene aliate, informează NATO.

Avioanele de luptă vor îndeplini sarcini de poliție aeriană

Bulgaria va găzdui până la șapte avioane Eurofighter din Spania și două avioane de luptă furtive F-35 din Țările de Jos pentru a proteja spațiul aerian al țării în mijlocul crizei ucrainene, a confirmat ministrul Apărării Stefan Yanev pe 22 ianuarie. Avioanele de luptă vor îndeplini sarcini de poliție aeriană.

Aliații noștri au cea mai recentă generație de luptători, pe care Forțele Armate Bulgare nu o au. Acestea sunt acțiuni de rutină care nu se întâmplă pentru prima dată. Acestea au fost aprobate la summiturile NATO din 2014 și 2016 și urmăresc să consolideze securitatea Alianței”, a declarat Stefan Yanev.

Bulgaria se bazează în continuare numai pe avioane vechi sovietice MiG-29 pentru a-și proteja cerul și are dificultăți în a face față provocărilor rusești asupra Mării Negre. În ultimii doi ani, intrarea avioanelor rusești în spațiul aerian bulgar deasupra Mării Negre a devenit mai frecventă, ele trebuind să fie escortate de luptători bulgari.