Alertă sanitară din cauza pesticidelor peste maximul permis. România, implicată în scandal
- Antonia Hendrik
- 1 februarie 2024, 18:52
Alertă sanitară din cauza pesticidelor peste maximul permis. Au fost depistate semințe de rapiță din România cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă.
Alertă sanitară din cauza pesticidelor peste maximul permis. Un lot de semințe de rapiță din România, cu o încărcătură de pesticide de nouă ori mai mare decât maximul permis, a pus în alertă autoritățile germane.
Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România pe data de 29 ianuarie, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg.
Alertă sanitară. Limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg
Este vorba de fosfan, un produs toxic folosit în depozite împotriva dăunătorilor. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară spune că semințele erau pentru furaje, însă și așa există riscul ca pesticidele să rămână în carnea și laptele animalelor de fermă.
Urmează identificarea sursei de rapiță cu reziduuri peste limita admisă. Furnizorul (România) este pasibil de sancțiuni.
Alerta sanitară cerută de statul german în privința semințelor contaminate umbrește reputația furnizorilor români. În ultima jumătate de an, țara noastră a vândut pe piețele din afara Uniunii Europene peste 130.000 de tone de rapiță. E cea mai mare cantitate din toate țările comunitare.
Alertă sanitară. Rapiţă. Sursa foto: Pixabay
Fosfanul e un lichid incolor și inflamabil, care eliberat devine toxic
Cantitatea vizată de ancheta autorităților de siguranță sanitar-veterinară, atât germane, cât și interne, este una considerabilă. În total 3.700 de tone, din care 1.900 au ajuns în Germania. Restul se află încă în depozitele din țară.
Alertă sanitară. Rapiţă. Sursa foto: Pixabay
Firma care a trimis în Germania lotul de semințe respins după analize, pasibilă de sancțiuni. Fosfanul e un lichid incolor și inflamabil, care eliberat devine un gaz toxic. Probele tehnice au un miros extrem de neplăcut, ca usturoiul sau peștele putrezit, tocmai ca să fie identificat de agricultori. Însă abaterile, accidentale ori intenționate, pot fi identificate doar prin analize de laborator.
Aprobarea utilizării fosfanului a expirat la 31 martie 2023, dar Comisia Europeană a prelungit această aprobare până la 31 martie 2024. Din 19 ianuarie 2024 a decis să prelungească încă o dată ( până în 15 martie 2026 ), perioada de aprobare a acestei substanțe active, cu respectarea nivelului maxim admis de 0,05 mg/kg.