Comisia Europeană renunță la măsura reducerii pesticidelor. Avantajele fermierilor români

Comisia Europeană renunță la măsura reducerii pesticidelor. Avantajele fermierilor români Fermieri români. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ultima perioadă au fost purtate numeroase negocieri legate de implementarea acestei măsuri. Doi europarlamentari PNL au oprit modificarea care ar fi afectat agricultura românească.

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au făcut demersuri pentru eliminarea măsurii de reducere a cantității de pesticide. În acest mod, producția fermierilor români nu va mai fi pusă în pericol.

Se elimină reducerea consumului de pesticide

Țara noastră are un consum mediu de 640 grame de pesticide pe hectar. În același timp alte state europene au o medie de 2200 grame la hectar.

Într-un astfel de context, Comisia europeană cerea reducerea cantității de pesticide utilizate în agricultură. Europarlamentarii români au făcut demersuri pentru a evita impunerea acestor măsuri care ar fi afectat producția fermierilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „După o luptă de un an și jumătate, împreună cu colegii din PNL în Parlamentul European, am reușit să ne asigurăm că fermierii români vor putea asigura în continuare securitatea alimentară, utilizând aceeași cantitate de produse pentru protecția plantelor, respectând standardele europene”, a spus Dan Motreanu, europarlamentar PNL.

Pesticide în agricultură. Unde verde din partea UEDecizie pentru fermierii români. CE renunță la măsura reducerii pesticidelor

Dan Motreanu. Sursa foto: Facebook \ Dan Motreanu

Pagube pentru fermieri

Europarlamentarii au precizat că România susține reducerea utilizării pesticidelor, însă într-un mod echilibrat. Aceștia au punctat că Uniunea Europeană ar trebui să identifice alternative viabile pentru fermieri, odată cu impunerea unor măsuri de acest gen.

„Este esențial însă ca înaintea acestor reduceri, UE să asigure alternative viabile, cum ar fi biopesticidele, la fel de eficiente, accesibile ca preț și disponibile pe scară largă, garantând astfel un echilibru între protecția mediului și necesitățile productiei agricole.”, a adăugat Motreanu.

Daniel Buda a întărit această perspectivă, cu mențiunea că România utilizează în mod responsabil pesticidele, față de alte state europene care au un consum ridicat.

„Rămânem mai departe angajați în utilizarea responsabilă a pesticidelor! Statele care au un consum mult peste media UE trebuie să fie primele care să își reducă consumul de pesticide!”, a precizat europarlamentarul PNL.

Pesticide în agricultură. Unde verde din partea UE

După o perioadă îndelungată de negocieri, Parlamentul European a respins măsura diminuării cantității de pesticide utilizate în agricultură. Reglementarea fost respinsă cu 299 voturi contra, 207 pentru și 121 abțineri.