Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă prin RO-ALERT. Avertisment de cod roșu. Ce se întâmplă în țară
Alertă prin RO-ALERT. Avertisment de cod roșu. Ce se întâmplă în țară

Alertă prin RO-ALERT. Avertisment de cod roșu. Ce se întâmplă în țară

Mai multe mesaje de avertizare către populație au fost transmise în mai multe județe din România. Prin sistemul RO-ALERT, autoritățile au anunțat pericolele la care se expun oamenii în epidemia de coronavirus.

În ultimele 24 de ore, autoritățile au trimis mai multe mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT în privința creșterii numărului de îmbolnăviri, în rândul populației, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Au fost vizate 11 județe din România

Concret, autorităţile au transmis, în ultimele 24 de ore, 13 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT privind incidenţa cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 şi recomandări privind respectarea regulilor de distanţare şi igienă, în plină epidemie.

Astfel, au fost alertă în judeţele Argeş, Arad, Bacău, Bistriţa Năsăud, Cluj, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Neamţ, Sălaj şi Timiş, informează un comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

De asemenea, în aceeași perioadă, echipajele SMURD au fost extrem de solicitate, intervenind la peste 1.200 de cazuri care au avut nevoie de asistență medicală de urgență.

La nivel naţional, în perioada menţionată, peste 1.200 de persoane au primit asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

„Ultimele 24 de ore au fost solicitante pentru echipajele SMURD din întreaga ţară, cele mai numeroase misiuni pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă fiind derulate în zona Bucureşti-Ilfov (322), urmată de judeţele Constanţa (60), Mureş (55), Cluj (49) şi Hunedoara (46)”, precizează IGSU.

În afara acestor situaţii, pompierii au intervenit pentru stingerea a 42 incendii, la 17 misiuni de descarcerare, deblocare sau salvare, precum şi în alte 164 de intervenţii în sprijinul comunităţilor.

Alertă și în caz de atac terorist

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile pot fi obţinute prin intermediul platformei naţionale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Acest sistem este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT și nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de acest tip. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Sistemul este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.


Alertă RO-ALERT. Avertizare urgentă pentru populație

Alertă extremă în București și în șapte județe! Avertisment pentru populație