Anunţul a fost făcut după ce au fost externaţi şi ultimii bolnavi, iar de aproape două săptămâni nu au fost înregistrate cazuri noi de infectare cu Covid-19.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Iustin Cionca, a lansat anunţul care capătă caracter istoric într-o conferinţă de presă în care au fost prezenţi şi responsabili ai sistemului sanitar.

El a anunţat că ultima pacientă internată a fost testată negativ după tratamentele specifice.

„Vestea bună este că Aradul a devenit judeţ liber de Covid-19. Dacă ne raportăm la ultima lună, în medie am avut trei-patru pacienţi internaţi.

Nu aş vrea să fac afirmaţii pripite, hazardate, cu atât mai mult cu cât constatăm că la nivelul ţării noastre această pandemie s-a extins în mai multe judeţe.

Dar aş vrea să subliniez efortul tuturor cadrelor medicale, al specialiştilor şi cetăţenilor, care prin comportamentul foarte responsabil au condus la această performanţă.

Nu mai există bolnavi de Covid-19 în judeţ. Datorită măsurilor luate, pandemia este sub control, chiar dacă Aradul este situat la graniţă, chiar dacă suntem un judeţ de tranzit şi trec mii de oameni zilnic prin punctele de frontieră”, a spus Cionca.

Mai departe, preşedintele CJ Arad a fost mulţumit că nu a fost nevoie să fie folosit spitalul de campanie amenajat la Expo Internaţional Arad.

Respectiva unitate medicală a fost gândită „pentru perioada când se înregistrau peste 50 de îmbolnăviri zilnic”.

„Niciodată în ultimii 100 de ani nu am avut o situaţie atât de dificilă la Arad şi niciodată în istoria Aradului nu am avut o mobilizare atât de mare a administraţiei locale, a societăţii civile.

Această pandemie a scos la suprafaţă nu doar greutăţi şi probleme, ci şi filonul de bunătate, de generozitate, de omenie, un filon de solidaritate care a adunat împreună peste 23.000 de donatori”, a completat Cionca.

Şi coordonatorul Grupului de sprijin pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (înfiinţat la începutul pandemiei), Gheorghe Domşa, a reacţionat.

Acesta a indicat că măsurile de protecţie trebuie respectate în continuare, pentru că în care în alte judeţe există cazuri numeroase raportate zilnic.

În judeţul Arad au fost confirmate 706 cazuri de Covid-19, iar 79 bolnavi au decedat de la începutul pandemiei.

Trebuie spus că cel mai tânăr pacient confirmat a avut cinci săptămâni, iar cel mai vârstnic 97 de ani.

În judeţul Arad au fost efectuate peste 16.000 de teste pentru noul coronavirus, iar 1.074 de cadre medicale au fost implicate în prima linie.

Drept urmare, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a anunţat marţi că încheie colaborarea cu jumătate dintre cele 150 de cadre medicale angajate în timpul stării de urgenţă.

La acea vreme era nevoie de personal pentru a putea trata numărul mare de pacienţi confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus.

sursa: Agerpres