Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru toți românii care stau la bloc: S-a schimbat legea! Drum liber pentru abuzuri?!
Alertă pentru toți românii care stau la bloc: S-a schimbat legea! Drum liber pentru abuzuri?!

Alertă pentru toți românii care stau la bloc: S-a schimbat legea! Drum liber pentru abuzuri?!

Reprezentanții Asociației de proprietari, de regulă președintele acesteia, au dreptul de a intra în apartamente, fără acordul proprietarului. Acest lucru este posibil doar în anumite situații și în baza unui preaviz motivat, conform legii asociațiilor de proprietari, nr. 190/2018, iar cei care se opun riscă amenzi usturătoare.

Legea asociațiilor de proprietari, obligă pe proprietarii de apartamente să permită accesul unor reprezentanți ai asociației în locuință în cazul unor situații de urgență sau pentru a realiza o serie de lucrări de reparații. Accesul se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, cu cinci zile înainte pentru construcții/reparații sau cu 24 de ore pentru situații de urgență.

În caz de refuz, dacă situațiile pentru care se solicită accesul aduc prejudicii celorlalți vecini, proprietarul poate răspunde civil și penal. Conform legii, aceștia pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de lei, de către Poliția locală.

Pe de altă parte, în cazul în care lucrările efectuate produc daune materiale proprietarilor care au permis accesul în apartament, vor fi  despăgubiți de  asociația de proprietari, din fondul de reparații. În cazul în care lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă, iar proprietarul a fost prejudiciat, pagubele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.