Alertă pentru șoferi: Se scumpește RCA! Creșteri de până la 180%

Alertă pentru șoferi: Se scumpește RCA! Creșteri de până la 180% Sursa foto: Arhiva EVZ

Primele de asiguarre pentru RCA ar putea crește semnificativ dacă proiectukl prezentat Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi adoptat.

Șoferii găsiți vinovați pentru accidente soldate cu victim vor avea de pătimit nu numai cu poliția și justiția. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus joi în dezbatere publică un proiect privind asigurările auto care prevede creșterea cu 40% a prețului la asigurarea auto obligatorie (RCA) pentru șoferii care au făcut accidente soldate cu victime

Proiectul ASF modifică sistemul bonus-malus din legislația RCA în ceea ce-i privește pe asigurații care se fac vinovați de producerea unui accident în care s-a înregistrat decesul sau vătămare sănătății și integrității personale a unui terț.

În prezent, șoferii vinovați sunt penalizați numai cu 2 clase de malus, indiferent de consecințele accidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă proiectul va fi adopătat, în Art. 32 din actuala Normă RCA se vor produce următoarele schimbări:

 

(3) Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:

 

  1. a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;

 

  1. b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”

 

Legislați actuală precizează numai că: "dacă în perioada de referinţă sunt înregistrate daune plătite, asiguraţii sunt penalizaţi prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire."

ASF așteaptă observații față de acest proiect până la data de 5 decembrie 2020.

Creșteri de până la 180%

Sistemul bonus-malus a fost introdus în legislația RCA ca o măsura de responsabilizare, dat fiind că nu ar fi fost cinstit ca șoferii prudenți să plătească o primă de asigurare RCA similară cu cei care fac accidente.

Conform datelor ASF, sistemul bonus-malus influențează prima de asigurare în funcție de daunalitatea înregistrată în anul în care ți-ai încheiat polița RCA.

În situaţia în care în perioada de referință nu au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA , asiguratul va beneficia de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare. În situația în care în perioada de referință au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA, el va fi penalizat prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare. Malusul se aplică la reînnoirea poliţei de asigurare în anul următor celui în care au fost plătite daune pe baza poliței RCA.

Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) şi 8 clase de malus (M). Reducerea maximă (bonusul) de care un asigurat poate beneficia este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) care poate fi aplicată este de 180%. La stabilirea unui malus contează data plății daunei și nu data producerii accidentului. Clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune.

 

Spaniola nu va mai fi limbă oficială! În Spania… Pactul cu Diavolul al Guvernului de la Madrid

Înfricoșătoarea viziune a Papei Leon al XIII-lea despre „secolul Satanei”. Se adeverește?