Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru populație! Capcanele celei mai răspândite bacterii. Anunțul cercetătorilor
Alertă pentru populație! Capcanele celei mai răspândite bacterii. Anunțul cercetătorilor

Alertă pentru populație! Capcanele celei mai răspândite bacterii. Anunțul cercetătorilor

O echipă de oameni de ştiinţă de la University of East Anglia au ajuns la concluzia că majoritatea infecţiilor declanşate de superbacterii asociate cu Escherichia coli, sau E. coli, sunt cauzate de tulpini nocive prezente în particule de fecale umane.

De asemenea, specialiştii susţin că bacteria Escherichia coli se răspândeşte mai repede dacă nu se respectă normele de igienă după utilizarea toaletei decât prin prepararea insuficientă a alimentelor precum carnea.

Potrivit cercetătorilor, există un risc redus ca ESBL asociate E.coli să fie transmise de la animale la oameni.

Aceste concluzii au fost publicate în jurnalul ştiinţific The Lancet Infectious Diseases

„Marea majoritate a tulpinilor de ESBL-E.coli care provoacă infecţii umane nu provin de la consumul de pui sau altceva din lanţul trofic. Mai degrabă – şi neplăcut – cea mai probabilă cale de transmitere în cazul ESBL-E.coli este direct de la om la om, în cazul în care particule de materii fecale de la o persoană ajung în zona gurii altei persoane”, a explicat profesor David Livermore de la Facultatea de Medicină din cadrul University of East Anglia, principalul autor al cercetării.

Circa 10% dintre cazuri sunt provocate de tulpini cu rezistenţă ridicată asociate ESBL, după cum a explicat specialistul.

Oamenii de ştiinţă au subliniat totuşi că este esenţial să se respecte normele de igienă în timpul preparării hranei deoarece „există o mulţime de bacterii importante care provoacă toxiinfecţii alimentare, printre care alte tulpini de E.coli”, ce pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

„În cazul ESBL-E.coli este mult mai important ca mâinile să fie spălate după utilizarea toaletei”, a precizat Livermore, potrivit dcnews.ro