Alertă pentru părinți, pericol pentru sănătatea copiilor. Mai multe țări europene au retras de pe piață aceste rechizite școlare

Alertă pentru părinți, pericol pentru sănătatea copiilor. Mai multe țări europene au retras de pe piață aceste rechizite școlareSursa: Pixabay

Asociația Pro Consumatori, vocea consumatorilor din România, atrage atenția părinților că trebuie să evite să cumpere rechizite școlare fabricate în China, acestea putând pune în pericol viața și sănătatea copiilor. Mai multe țări europene au retras de la consum mai multe articole pentru școală, deoarece conțineau o serie de compuși chimici dăunători organismului.

Astfel, Asociația Pro Consumatori aduce în atenția părinţilor continuţul unor alerte de pe platforma Safety Gate, sistemul Uniunii Europene de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

În cadrul sistemului, mai multe autorități din statele UE, cu atribuţii în domeniul verificării produselor nealimentare şi al rechizitelor şcolare, au lansat alerte cu privire la obiectele pentru școală, din China.

Prin urmare, au fost retrase din magazine mai multe produse școlare, din cauza prezenței unor compuși chimici periculoși.

Mai multe state UE au retras de la comercializare produse școlare

Spre exemplu, autoritățile din Grecia au identificat în învelişul din plastic al unor creioane o concentraţie de 1,9 % de ftalat de di-(2-etilhexil) (DEHP) din greutatea acelui plastic. Ftalaţii sunt substanţe chimice clasificate ca fiind mutagene şi toxice pentru sistemul endocrin în concentraţii mai mari de 0,1 % din masa materialului plastic analizat.

Autoritatea din Franţa a identificat în mina unor creioane colorate (roşu, portocaliu, albastru, negru, verde şi galben) o cantitate mare de plumb, de 83 mg/kg. Vârful acestor creioane poate fi rupt şi ingerat de către un copil aflat în clasa pregătitoare/clasa I, respectiv poate fi introdus în gură. Expunerea la plumb este dăunătoare pentru sănătatea organismului, poate afecta grav sistemul nervos al copilului.

Alte exemple vin din Marea Britanie și Ungaria. Astfel, autoritatea din Regatul Unit a retras de la comercializare pixuri sub formă de ruj al căror capace din cauza dimensiunilor mici prezentau un risc de sufocare pentru copiii mici dacă ar fi fost introduse în gură şi înghiţite.

De asemenea, Ungaria a retras de la comercializare radiere care imitau acadele, deoarece puteau să fie foarte ușor confundate de către copii cu produse alimentare.

Rechizitele școlare pot pune în pericol viața copiilor

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu, rechizitele școlare comercializate în România „pot pune în pericol viaţa şi sănătatea copiilor noştri”. El a precizat că deși în fiecare an ANPC anunță controale la comercianţii de rechizite, ghiozdane şi uniforme şcolare, tot ce fac aceștia e să verifice doar etichetele produselor.

„În celelalte ţări membre ale Uniunii Europene autorităţile responsabile de protecţia consumatorilor analizează în laborator dacă rechizitele conţin ftalaţi, benzen, metale grele şi alte substanţe chimice care pun în pericol viaţa şi sănătatea copiilor.

Astfel de verificări trebuie să facă o autoritate responsabilă, preocupată de viaţa şi sănătatea copiilor noştri! În Regulamentul european nr. 1907/2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice există cerinţe clare cu privire la concentraţia admisă din anumite substanţe chimice în rechizitele şcolare”, a precizat președintele Asociației.

El a continuat cu enumerarea unor compuși chimici care sunt interziși și care ar pute în pericol sănătatea copiilor, potrivit bursa.ro.