Anunțul Guvernului. Ce categorii de consumatori nu sunt afectate de reducerea consumului de gaze naturale
- Emma Cristescu
- 26 iulie 2022, 22:33
Guvernul a precizat care sunt categoriile de consumatori neafectate de reducerea consumului de gaze naturale. Printre ele se numără întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică.
Categoriile care nu vor fi afectate de eventuale măsuri pentru reducerea consumului de gaze sunt întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică și consumatorii români. Guvernul a mai precizat că România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023.
„Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale. România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023. Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie. În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, a precizat Guvernul.
Ce se va întâmpla cu gazele în România
Secretarul de stat, Dan-Dragoș Drăgan, a participat marți, 26 iulie, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, la Bruxelles, în contextul continuării discuțiilor la nivel european cu privire la securitatea aprovizionării cu gaz natural pentru iarna următoare.
„Reducerea dependenței de importurile energetice din Rusia și pregătirea pentru iarna viitoare au fost în prim plan. Conform estimărilor Comisiei Europene și a majorității statelor membre, măsurile pro-active de pregătire pentru iarna viitoare sunt mai eficiente decât cele reactive în caz de întrerupere a livrărilor
România, prin profilul de consum, dar și prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziționată pentru a face față iernii 2022-2023. În cazul în care vor fi necesare măsuri suplimentare de reducere a consumului de gaze, consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale sau industria critică nu vor intra în sfera de aplicare. De asemenea, la propunerea României, a fost recunoscut rolul critic al sectorului de încălzire centralizată în securitatea aprovizionării, prin garantarea constantă a volumelor de gaz necesare pentru acest sector.”, se arată în comunicatul trimis de Ministerul Energiei, potrivit Mediafax.