Cererea globală de gaze naturale va scădea în următorii trei ani

Cererea globală de gaze naturale va scădea în următorii trei aniSursa: Arhiva EVZ

Creșterea prețurilor la gaze naturale în ultimul an determină țările să apeleze la surse mai murdare de combustibil, în ciuda angajamentelor lor de mediu, și va duce, în cele din urmă, la o scădere a cererii în următorii trei ani, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Prețurile gazului natural

În raportul trimestrial al pieței de marți, AIE estimează că un consum total global se va contracta ușor în acest an și va vedea doar o creștere limitată în următorii trei ani, de aproximativ 140 de miliarde de metri cubi între 2021 și 2025.

„Aceasta este mai puțin de jumătate din creșterea de 370 de miliarde de metri cubi observată în ultimii cinci ani și cu mult sub creșterea excepțională a cererii de aproape 175 de miliarde de metri cubi observată în 2021”, a spus agenția.

Prețurile energiei au crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina, deoarece sancțiunile occidentale asupra importurilor țării au limitat oferta. Numai în acest an, contractele futures pe gaze naturale olandeze, punctul de referință regional, au crescut cu 150% până acum.

„Turmulerile dăunează reputației gazelor naturale ca sursă de energie fiabilă și accesibilă, ridicând îndoieli cu privire la rolul pe care se aștepta să îl joace în a ajuta economiile în curs de dezvoltare să facă față cererii în creștere de energie și să treacă de la combustibilii cu consum mai mare de carbon”, a spus AIE în raportul.

Consumul de gaz rusesc

Acum, se teme că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaz către unele țări, în special Germania, ca represalii pentru sancțiuni și alte măsuri care vizează deteriorarea finanțelor Moscovei. În urmă cu o lună, gigantul energetic rus Gazprom, controlat de stat, a declarat că reduce fluxurile de gaze naturale către Germania prin Nord Stream 1 cu 40%. Pentru a se pregăti pentru oprirea completă a gazului, Germania a luat recent decizia de a porni centralele electrice pe cărbune inactiv.

Se preconizează că acest consum de gaz din SUA va stagna mai mult sau mai puțin între 2023 și 2025, în timp ce agenția se așteaptă ca cererea europeană de gaze să scadă cu aproape 9% în acest an. „Adăugările limitate de capacitate de lichefiere, împreună cu cererea puternică de GNL din Europa și importurile de conducte rusești mai scăzute, indică faptul că actualele condiții de piață pot persista pe termen mediu”, a spus agenția, potrivit Business Insider.

 

Ne puteți urmări și pe Google News