Prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia. A devenit independentă total

Prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia. A devenit independentă total Sursa foto: arhiva EVZ

Lituania a luat o decizie radicală în plin război. Începând de astăzi, toate importurile de energie, inclusiv electricitate, petrol și gaze naturale, au fost întrerupte complet. Anunțul cu privire la independență a fost făcut de ministrul lituanian al Energiei, care precizează că gestul este și un un semn al solidarității față de Ucraina.

Dainius Kreivys, ministrul lituanian al Energiei, a făcut un anunț care va bucura Uniunea Europeană. Lituania este prima țară care anunță că a devenit independentă față de Rusia în ceea ce privește importurile de energie. Începând de duminică, 22 mai, vor fi întrerupte complet importurile de gaze naturale, petrol și electricitate.

Oficialul lituanian a precizat, într-o declarație, că operatorul bursei de energie Nord Pool a decis să nu mai comercializeze electricitate rusă prin singurul astfel de importator din statele baltice, compania rusă de utilități Inter RAOA. Acest lucru înseamnă că Lituania nu va mai importa niciun fel de energie rusă.

"Nu numai că este o piatră de hotar extrem de importantă pentru Lituania în drumul său spre independența energetică, dar este și o expresie a solidarității noastre cu Ucraina", a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trebuie să încetăm să mai finanțăm mașina de război rusă", a adăugat el.

Decizia luată de Lituania a fost salutată de Oleksandr Korniyenko, prim-vicepreședinte al parlamentului ucrainean, care susține că acest demers este unul demn de urmat pentru mai mulți aliați europeni.

„Un exemplu excelent pentru alți aliați despre cum să obțină independența față de resursele energetice rusești. Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră”.

Europa pune la bătaie 210 miliarde de euro pentru a se renunța la gazul rusesc

Uniunea Europeană caută cele mai bune soluții pentru ca statele membre să renunțe la importurile de gaze naturale din Rusia. Se încearcă o creștere masivă a producției de energie solară și eoliană și o utilizare temporară sporită a termocentralelor pe bază de cărbune pentru a înlocui cât mai repede petrolul și gazul rusesc.

Pentru ca acest lucru să devină realitate, în următorii cinci ani este nevoie de aproximativ 210 miliarde de euro pentru a plăti costul renunțării la combustibilii fosili importați din Rusia și pentru a grăbi trecerea la „energia verde”.

Comisia Europeană a propus ca, până în 2030, 45% din energia din UE să vină din surse regenerabile, după ce anul trecut ținta sugerată era de 40%. În acest interval de timp se încearcă și reducerea dependenței de energie electrică cu 13%, în loc de 9%, obiectivul precedent.

Planul conceput de Uniunea Europeană este un răspuns pe care statele membre îl oferă la războiul din Ucraina lansat de trupele ruse.