A crescut numărul trupelor NATO din Europa. Unde sunt poziţionate acestea

A crescut numărul trupelor NATO din Europa. Unde sunt poziţionate acestea Sursa: arhiva EVZ

Numărul trupelor aflate sub comanda NATO care staționează pe flancul estic al alianței a ajuns la 40.000, fiind de aproape 10 ori mai mare decât anul trecut.

Potrivit datelor NATO, în februarie 2021, cu un an înainte ca Rusia să-și lanseze atacul asupra Ucrainei, în Europa se aflau 4.650 de soldați sub comanda directă a NATO. Aceste trupe erau staționate în patru grupuri de luptă multinaționale situate în Estonia, Letonia, Lituania și, respectiv, Polonia.

La sfârșitul anului trecut și în ianuarie 2022, Rusia a început să-și desfășoare trupele de-a lungul graniței sale comune cu Ucraina, susținând că era vorba de o mișcare defensivă legată de aspirația Ucrainei la NATO și a extinderii estice a alianței transatlantice, începând cu anii 1990.

Mărimea trupelor NATO

La masarea de trupe rusești, NATO și cei 30 de membri ai săi au reacționat consolidându-şi pozițiile din est cu mai multe trupe și capacități. La o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, numărul trupelor aliaţilor ajunsese la 40.000, fiecare grup de luptă existent fiind consolidat semnificativ - astfel, în Polonia unde erau 1.010 militari, s-a ajuns la 10.500, iar în Slovacia, Ungaria, România. și Bulgaria au fost înființate patru noi grupuri tactice sub comanda NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: gov.ro

În plus, în temeiul acordurilor bilaterale, multe țări europene au cerut trupe americane suplimentare pe teritoriul lor, ducând numărul total de trupe americane din Europa la aproximativ 100.000, cel mai înalt nivel din 2005. Agresiunea Rusiei i-a determinat pe membrii europeni ai NATO să se angajeze să-și mărească în mod semnificativ cheltuielile pentru apărare pentru a îndeplini obiectivul de 2% din PIB al alianței.

Și-au schimbat strategia

În acelaşi timp, membrii NATO au inițiat o „resetare” a strategiei lor, promițând să consolideze în continuare dislocarea și capacitățile pe uscat, pe mare și în aer. Mai multe detalii despre această strategie vor fi dezvăluite la summitul care se va desfăşura în luna iunie.(RADOR)