Alertă pe litoralul românesc. Apa mării, contaminată cu bacterii periculoase
- Ramona Rotaru
- 17 iulie 2023, 14:09
Autoritățile au efectuat măsurători ale apei în mai multe stațiuni de pe litoralul Mării Negre. În două dintre cele mai populare au descoperit bacterii periculoase. Specialiștii îndeamnă turiștii să supravegheze copiii îndeaproape și să se asigure că aceștia nu înghit apă din mare.
Autoritățile au efectuat măsurători ale apei, iar în două dintre cele mai vizitate stațiuni s-au înregistrat concentrații mari de Escherichia Coli. În weekend, la punctul Năvodari III, concentrația de E Coli a depășit 1300. În general, concentrația este de ordinul zecilor, de aceea și semnalul de alarmă.
Cea mai mare concentrație a acestei bacterii a fost înregistrată în acest an pe litoralul Mării Negre în punctul Eforie NORD II, cu peste 7.600.
Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța a spus că îmbăierea este permisă, dar este recomandată precauție crescută.
„Discutăm despre un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă”, spune Tudorel Ene, potrivit Radio Constanța.
Medicii avertizează părinții, sfătuindu-i să supravegheze îndeaproape copiii. Apă mării este bună doar pentru îmbăiere. În cazul în care se înghite o cantitate mare de apă, pot apărea probleme de sănătate.
„Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme”, a declarat dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.
Contaminarea cu E Coli
Escherichia Coli este o bacterie lactozo-pozitivă (descompune lactoza), gram-negativă, oxidazo-negativă, ce apare la microscop sub formă de bastonașe. Face parte din grupa enterobacteriilor care trăiește ca epifit în tractusul digestiv. În 1919, bacteria a fost denumită după numele bacteriologului germano-austriac Theodor Escherich(en), cel care a descoperit-o.
În cazurile de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene.
Specialiștii avertizează că bacteriile E. coli nu sunt întotdeauna limitate la intestin, și abilitatea lor de a supraviețui pentru perioade scurte de timp în afara corpului ce le face un organism-indicator ideal pentru a testa probe de mediu de contaminare fecală.
Infecția intestinală cu E.coli se manifestă prin următoarele simptome:
- crampe intestinale;
- diaree severă;
- sânge în scaun;
- balonare;
- pierderea poftei de mâncare;
- oboseală;
- febră;
- prezența sângelui în urină;
- paloare;
- deshidratare.
Infecția urinara cu E.coli implică:
- durere la urinat;
- nevoia frecventă de a urina;
- urină tulbure;
- sânge în urină;
- febră;
- frisoane;
- durere pelviană.