Disperare mare în Brazilia dar sunt pe cale să aibă vaccinul: „Într-o săptămână sosesc 6 milioane de doze din China”, au declarat oficiali.
În timp ce în ţară decesele cauzate de coronavirus au ajuns şi depăşit cifra de 157.000 de oameni, cu o medie zilnică în uşoară coborâre şi în timp ce numărul contagierilor se apropie cu paşi repezi de 5,4 milioane, în Brazilia se anunţă iminenta sosire a unui număr consistent de doze de vaccin. Vestea a fost anunţată de guvernatorul din San Paolo, Joao Doria: vor fi şase milioane de doze provenind din China, produse de laboratorul chinez Sinovac.

Soseşte vaccinul din Cina!?

„Şase milioane de doze de vaccin vor sosi până la sfârşitul acestei săptămâni, adică duminică sau luni, cu un zbor special, pentru Sao Paolo”, a spus Joao Doria. Guvernatorul statului brazilian a semnat un acord ferm cu laboratorul Sinovac pentru teste şi succesiva producţie a vaccinului Coronavac pe lângă Institutul Butantan al Universităţii din Sao Paolo.

Doria a precizat ulterior că este „în aşteptarea autorizaţiei  Anvisia (Agenţia naţională de supraveghere sanitară) pentru achiziţionarea de anumite produse şi tehnologie capabile să producă 40 de milioane de doze chiar în Brazilia, necesare pentru vaccinarea populaţiei”.

Situaţia în ţară

Între sâmbătă şi duminica trecute, luând în considerare ultimele cifre, au fost semnalate 237 noi decese, aducând cifra totala la incredibilul bilanţ de 157.163 de morţi. Media zilnică a victimelor s-ar ridica la 468, ceea ce reprezintă o scădere cu 17%, comparativ cu numărul din urmă cu două săptămâni.

Duminică ce a trecut a fost a patra zi consecutivă cu o medie naţională în descreştere în 12 din cele 27 de state ceea ce demonstrează o scădere a ratei mortalităţii. În celelalte state s-a remarcat o anume stabilitate, în două s-a verificat o creştere, iar un stat n-a comunicat propriile statistici la zi. În ultimele 24 de ore au existat 12.535 de pacienţi infectaţi de Covid-19, ajungându-se la un total de 5.393.759 şi o medie zilnică naţională de 23.031, inferioară cu 1% faţă de ultimele 14 zile care au trecut, scrie Leggo.