Alertă maximă în Europa! Decizie fără precedent a NATO: „Suntem într-o situație foarte periculoasă!”. Rusia lui Putin, direct vizată

Alertă maximă în Europa! Decizie fără precedent a NATO: „Suntem într-o situație foarte periculoasă!”. Rusia lui Putin, direct vizată Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alianța a anunțat că a activat planurile de apărare în cazul unor atacuri chimice, biologice sau nucleare. NATO consideră că amenințările Rusiei sunt serioase și că invazia din Ucrana reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității din generația noastră.

Secretarul genetal al NATO, Jens Stoltenberg a anunțat că alianța a activat planurile de apărare chimică, nucleară şi biologică. „Comandantul nostru militar suprem a activat elementele de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară ale NATO", a spus oficialul.

Secretarul general al NATO nu a oferit însă nicio informație cu privire la modul în care alianța ar putea reacționa în cazul în care Rusia și-ar pune în aplicare amenințarea referitoare la utilizarea armelor chimice în Ucraina, spunând că nu dorește să amplifice criza internaţională.

„Suntem într-o situație foarte periculoasă. Dacă aș începe să speculez despre diferitele opțiuni, aș face doar o situație imprevizibilă, periculoasă și mai periculoasă și chiar mai imprevizibilă", a decarat Jens Stoltenberg la NBC News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenințare serioasă

Jens Stoltenberg a catalogat invazia Rusiei în Ucraina drept „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră".

La finalul summit-ului NATO desfășurat joi, 24 martie, la Bruxelles, Jens Stoltenberg  a anunţat că alianța va acorda prijin suplimentar Ucrainei. „Țara are dreptul la autoapărare, conform Cartei ONU. O vom ajuta să-și mențină acest drept fundamental. Vom acorda sprijin ce va include asistență cibernetică, dar și echipamente care vor ajuta Ucraina să se protejeze de amenințările chimice, biologice și nucleare”, a spus Stoltenberg.

Noi batalioane de luptă în Europa de Est

În plus, ca parte a răspunsului lor imediat la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderii NATO plănuiesc să dea undă verde trimiterii a patru noi batalioane multinaționale, care urmează să fie amplasate în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria pentru a se alătura celor deja trimise din 2017 în Polonia şi în ţările baltice.

Pe termen lung, Alianța se pregătește, de asemenea, să își revizuiască capacitățile de descurajare și apărare. Jens Stoltenberg a mai dat asigurări că „este necesar să facem mai mult și că, prin urmare, este necesar să investim mai mult”.

Întrebat despre sănătatea mintală a președintelui rus Vladimir Putin, Jens Stoltenberg a răspuns că acesta a făcut „o mare greșeală, declanșând un război împotriva unei națiuni independente și suverane”.

„A subestimat puterea populației ucrainene, curajul populației ucrainene și al forțelor armate și, prin urmare, se confruntă cu mult mai multă rezistență decât se aștepta”, a spus el.