NATO își consolidează forța militară în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia

NATO își consolidează forța militară în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia Sursă: EPA/STEPHANIE LECOCQ

NATO a anunțat că va suplimenta ajutorul militar acordat Ucrainei și că își consolida semnificativ flacul estic al alianței. Întrebat despre amenințările nucleare ale Rusiei, Jens Stoltenberg a spus că un război nuclear nu poate fi câștigat niciodată și nu trebuie purtat niciodată.

NATO își va consolida și mai mult prezența militară în Europa de Est pe fondul războiului Rusiei cu Ucraina, potrivit șefului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg.

În perspectiva summit-ului NATO, Stoltenberg a declarat că Alianța va continua să își consolideze flancul estic, trimițând noi unități în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Aceasta înseamnă că NATO va desfășura în total opt unități multinaționale de luptă de-a lungul flancului estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a explicat Stoltenberg. „Ne confruntăm cu o nouă realitate de securitate și trebuie să adaptăm descurajarea și apărarea noastră pe termen lung”, a spus el, citat d einsider.gr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sprijin pentru Ucraina

În plus, liderii statelor membre NATO își vor reafirma sprijinul pentru Ucraina. „Țara are dreptul la autoapărare, conform Cartei ONU. O vom ajuta să-și mențină acest drept fundamental”, a spus Stoltenberg. El a spus că aliații NATO au consolidat sprijinul militar pentru Ucraina, oferind sisteme antitanc, de apărare aeriană, drone, muniție, combustibil, precum și asistență financiară și găzduind milioane de refugiați.

„Mă aștept ca Aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar, care va include asistență cibernetică, dar și echipamente care vor ajuta Ucraina să se protejeze de amenințările chimice, biologice și nucleare”, a adăugat secretarul general al NATO.

Războiul nu se va extinde

Stoltenberg a reafirmat că NATO are responsabilitatea de a se asigura că războiul nu escaladează dincolo de Ucraina și nu se va transforma într-un conflict NATO-Rusia, care ar produce și mai mulți morți și distrugeri.

„Invadarea Ucrainei de către președintele Putin provoacă zilnic morți și distrugeri. Aliații sunt uniți în susținerea poporului curajos al Ucrainei împotriva brutalității Kremlinului. Putin trebuie să pună capăt acestui război, să permită ajutorul și trecerea în siguranță a civililor și să se angajeze într-o diplomație autentică”, a spus Stoltenberg.

Întrebat cum se poate proteja NATO împotriva unui atac nuclear, Jens Stoltenberg a răspuns că Rusia ar trebui să înceteze retorica nucleară. „Este periculos și iresponsabil”, a spus el, adăugând că NATO transmite un mesaj clar Rusiei: „Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.