Mişcarea de ultimă oră a NATO! România, direct vizată. Grupuri de luptă la graniţă

Mişcarea de ultimă oră a NATO! România, direct vizată. Grupuri de luptă la graniţăSursă: Palinchak | Dreamstime.com

Secretarul general NATO a vorbit despre summit-ului NATO la care va participa și Joe Biden. Potrivit oficialului, Alianța vrea să înființeze noi grupuri de luptă pentru Țările Baltice, însă își dorește să întărească și ajutorul pentru Ucraina. Totuși,Jens Stoltenberg a precizat că acțiunile trebuie să fie atent gândite, pentru a duce la escaladarea conflictului militar.

Jens Stoltenberg a vorbit, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, despre modul în care Alianța vrea să ajute Ucraina în războiul lansat de Rusia. Oficialul susține că China este alături de Vladimir Putin, însă momentan nu s-a implicat militar și financiar în această invazie.

Reprezentantul Alianței susține că "primirea Ucrainei în NATO nu este în planurile noastre acum, dar sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate".

În ceea ce privește activitatea Moscovei, Stoltenberg solicită încetarea retoricii nucleare și susține că un astfel de război nu poate fi câștigat.

Jens Stoltenber vorbește despre noi grupuri de luptă. Ucraina va primi ajutor, însă nu forță militară

Secretarul general NATO solicită, de asemenea, și autorităților din Belarus să înceteze de urgență susținerea pentru Rusia.

În ceea ce privește apărarea flancului estic, Stoltenberg susține că se vor înființa noi grupuri de luptă pentru România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.

„La summitul de mâine vom lua decizi importante. Mă aștept ca liderii să ia decizii importante. Primul pas este regruparea trupelor NATO în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Împreună cu forțele existente din Țările Baltice și Polinia, vom avea opt batalioane NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Suntem în fața unei noi realități pentru securitatea noastră, tocmai de aceea trebuie să ne asigurăm că refacem securitatea pentru termen lung.

Din 2014, aliații au ajutat trupele ucraineni să se apere și să se înarmeze. Acest antrenament devine acum apărarea cu un curaj de nedescris. În ultimele luni s-a oferit ajutor militar, drone, combustibil și muniție. Mâine mă aștept ca aliații noștri să fie de acord să venim cu mai mult ajutor pentru Ucraina. Invazia lui Putin este brutală, iar suferința umană este îngrozitoare. Suntem deciși să facem tot ce putem să ajutăm Ucraina, însă trebuie să ne asigurăm că nu va avea loc un conflict între Rusia și NATO.

Suntem în fața unei schimbări fundamentale, unde puterile cresc forța militară pentru a-și atinge scopurile. Ne asigurăm că nu va face aceeași greșeala și China. Ea asigură într-un fel sprijinul Rusiei, inclusiv prin dezinformare și minciuni, însă nu este implicată militar. Mă aștept ca liderii Alianței să facă un apel către China. Cerem de urgență Belarusului să înceteze complicitatea și sprijinul acordat lui Vladimir Putin în această invazie.

Mă aștept ca aliații noștri să investească mai mult în apărare. De la începutul acestei crize am fost uniți în NATO și vom rămâne uniți”, a declarat Stolenberg în cadrul conferinței de presă.