Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă la Constanța. Cod portocaliu de ploi cu gheață. Școlile, închise toată săptămâna
Alertă la Constanța. Cod portocaliu de ploi cu gheață. Școlile, închise toată săptămâna

Alertă la Constanța. Cod portocaliu de ploi cu gheață. Școlile, închise toată săptămâna

Atenționările cod portocaliu de viscol puternic, polei, drum alunecos, vânt cu viteze de aproape 80km/oră pentru litoral au mobilizat autoritățile județene. În ședința Comandamentului pentru Situații de Urgență de la Prefectura Constanța s-a decis în primul rând suspendarea cursurilor școlare până vineri, inclusiv. S-a stabilit că trebuie luate toate măsurile pentru ca oamenii să nu aibă de suferit, iar localitățile din județ să beneficieze de curent electric și apă potabilă.

“Vine codul portocaliu, mult mai periculos decât codul roșu prin care am trecut pentru că va fi ploaie cu gheață care va bloca toate instalațiile electrice”, i-a atenționat președintele Consiliului Județean, Constanța, Horia Țuțuianu, pe responsabilii instituților descentralizate. El a subliniat că prioritatea zero este viețile oamenilor, iar prioritatea 1, curentul electric și apa potabilă, cerând să se ia toate măsurile pentru a nu mai exista localități fără aceste utilități. Nicolae Dima de la ENEL a explicat că s-a lucrat neîntrerupt, de patru zile, în nămeți de 6 metri. S-a decis ca intervențiile ENEL să fie ajutate de utilaje de la Drumuri Județene

Reprezentantul ANM Marius Coțofană a informat că, de fapt, la Constanța, codul galben anunțat pentru ora 21,00 începe cu ninsori în sudul județului, încă de la ora 18,30. Din cauza oscilațiilor de temperatură, precipitațiile se vor transforma în polei. Va ninge abundent și viscolit toată noaptea iar miercuri dimineață vor fi troiene dar și vânt puternic, peste 50 km/oră. “Iar joi, doar în sud, va ninge cu 2- 3 cm peste cei 15-20 cm de zăpadă, depuși deja.   Situatia este gravă”, a explicat specialistul. 

Suspendarea cursurilor în toate școlile și grădințele din județul Constanța, pentru toată săptămâna, a fost votată de toți membri Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Constanța, la propunerea inspectorului general școlar Gabriela Bucovală. Comandamentul  nu poate stabili  însă și închiderea universităților, poate doar recomanda, urmând ca fiecare instituție de învățământ superior să ia, astăzi, o decizie.

Județul Constanța dispune de suficiente utilaje pentru intervențiile pe teren. Dat fiind situația periculoasă, cu viscol, polei, zăpezi, primarii din județ vor cere locuitorilor să nu iasă din casă. La noapte, primăriile vor raporta, din 2 în 2 ore, la Prefectură, situația drumurilor județene și comunale pentru stabilirea judicioasă a intervențiilor. Femeile gravide, dializații, pacienții cu boli cronice grave vor fi duși, din vreme, la spital. Drmurile Naționale vor acționa cu toate utilajele din dotare urmând să colaboreze cu Direcția de Drumuri Județene.

Ședința Comandamentului pentru Situații de Urgență Constanța a fost condusă, de fapt, de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu. Prefectul Adrian Nicoleascu a tăcut, acuzat de vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, că nu a fost în stare să gestioneze situația din județ, abia scăpat din Codul roșu. Ba chiar i-a scris demisia și i-a înmânat-o cerându-i să o semneze, personal, pentru incompetență.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: