Alertă! Incidente violente la granița Ungaria-Serbia. Scene șocante

Alertă! Incidente violente la granița Ungaria-Serbia. Scene șocante

Ungaria se confruntă de mai mulți ani cu problema migranților care își caută culoar de trecere spre țările Europei de Vest.

Marți  noapte, la punctual de trecere Roszke de la frontiera cu Serbia, un grup de 40 de migranți au vrut să intre ilegal în Ungaria folosind violența.

Poliția ungară a afirmat că migranții s-au împărţit în două grupuri pentru a escalada gardul de la graniţă folosind nişte scări. Ei au aruncat cu pietre în poliţişti, avariind camere de supraveghere şi două maşini.

Violențe la granița Serbiei cu Ungaria

În urma intervenției polițiștilor ungari, trei migranți au fost arestați. Aceștia au spus autorităților ungare că sunt sirieni, dar care nu au putut prezenta niciun fel de acte de identitate, a mai informat poliţia din judeţul Csongrad-Csanad.

Serbia este o rută predilectă pentru migranţi încă din 2015, când peste un milion de persoane care fugeau din calea războaielor şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi din Asia au ajuns în UE, perturbând sisteme de protecţie socială şi de securitate, ceea ce a dus la recrudescenţa sentimentelor de extremă-dreapta.

În luna mai a acestui an Ungaria a început desfiinţarea centrelor pentru solicitanţi de azil din zonele de tranzit situate la frontiera cu Serbia, după decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care aceste spaţii au fost catalogate drept ilegale.

„Guvernul Ungariei nu este de acord cu această decizie, considerăm că reprezintă un risc la adresa securităţii europene, dar ne conformăm deciziilor judiciare”, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Migranții trăiesc sub cerul liber așteptând să se dea drumul la graniță

Potrivit Centrului pentru Protecţia Azilului din Serbia, aproximativ 1.000 de migranţi se află concentraţi în provincia nordică Vojvodina, aşteptând să poată încerca să treacă în ţările vecine, inclusiv România şi Ungaria, în drum spre zone mai bogate ale continentului.

Alte aproximativ 1.000 de persoane se află la Belgrad, multe dintre ele locuind sub cerul liber în parcuri sau pe malurile Dunării, înainte de a se deplasa de asemenea spre nordul Serbiei, mai aproape de graniţă.

„Zilnic, 150 de migranţi intră în ţară dinspre sud”, spune Rados Djurovic, director executiv al Centrului.

„Rămânem aici, nu avem altceva de făcut, aşteptăm. Mă rog tot timpul să ajung la un moment dat în Europa Occidentală”, a declarat un migrant, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News