Alertă în Iași! Degajări mari de fum la un spital de copii. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit. UPDATE
- Sabina Popescu
- 3 iunie 2022, 13:46
A fost alertă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din municipiul Iași. Autoritățile locale au fost sesizate prin intermediul unui apel la 112 că la un etaj al instituției medicale se manifestă degajări mari de fum. Pompierii militari au ajuns la fața locului cu mai multe autospeciale de intervenție.
UPDATE 5: ISU a făcut clarificări după incidentul din această dimineață.
"Spitalul de Copii din Iaşi se află într-un amplu proces de renovare, iar constructorul a dorit să evacueze funinginea dintr-un coș de fum dezafectat. Accidental a fost inversat sensul de evacuare al ventilatorului, iar funinginea a fost introdusă în camerele tehnice și ulterior în spațiile comune. Nu a fost incendiu", au explicat cei de la ISU.
UPDATE 4: Potrivit unui reprezentant al Spitalului de Copii „Sfânta Maria”, fumul a fost ventilat. Urmează dezinfectarea unității medicale și reluarea activității.
UPDATE 3: Au fost trimise mai multe echipaje de intervenție cu aproximativ 50 de militari.
Au fost evacuați 50 de copii și 150 persoane adulte. Nu a fost declanșat niciun incendiu și nu au fost înregistrate victime.
Cauza probabilă de producere a degajării de fum este în curs de stabilire, au transmis pompierii militari.
UPDATE 2: Un reprezentant al instituției medicale „Sfânta Maria” a informat că, în jurul orei 09.00, s-a constatat manifestarea unui fum, fără ca pe zona medicală să se declanșeze flacără deschisă. Cauza producerii fumului ar avea legătură cu o zonă aflată în responsabilitatea constructorului.
„Pe zona predată nouă, aflată în funcționalitate totală, nu există nicio flacără deschisă, deci în spital nu este flacără, nu au fost intoxicații. Nu știm ce este în zona constructorului. Pacienții care se aflau în apropiere de zona de degajare de fum, funingine au fost evacuați către capătul tronsonului. S-a evacuat imediat, se spală funinginea și vom fi în parametri maximi. Constructorul trebuie să explice ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat (...). Cele mai afectate au fost parterul, etajele 1 și 2, către etajul 4, de undeva de jos fumul a urcat”, a declarat un reprezentant al spitalului.
UPDATE 1: Pompierii au ajuns la fața locului. În curtea spitalului sunt pregătite și echipaje SMURD, în cazul în care cineva va avea nevoie de îngrijiri medicale. Conducerea spitalului a informat Digi24 că nu a fost nevoie de evacuarea pacienților, deși în curtea instituției ar fi fost prezenți mai mulți părinți împreună cu copiii lor.
Știre inițială: Alertă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași! Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași au fost solicitați să intervină în cazul unor degajări mari de fum semnalate la etajul 1 al unității medicale.
Degajări mari de fum la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”
Reprezentanții ISU Iași au informat că mai multe autospeciale de intervenție se deplasează spre spitalul de copii.
„Nu am văzut flacăra. Am întrebat şi managerul. Nu este flacără, este doar un fum care pare să fie de la un sistem de ventilaţie. Vă informez în caz de aflu mai multe detalii”, a declarat şef lucrări dr. Solange Tamara Roşu – medic şef UPU, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, pentru BZI.ro.
Tragedie evitată anul trecut, la aceeași instituție medicală
În altă ordine de idei, în luna iunie 2021, la același spital a izbucnit un incendiu în urma căruia 31 de persoane au fost evacuate: 13 copii, 11 cadre medicale și 7 părinți. Din fericire, nu au fost raportate victime.
„Astăzi, 22 iunie 2021, la ora 18:54, a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria, din Iași. În aproximativ 6 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, la etajul 2, la secția ATI a spitalului, în zona afectată de incendiu neaflându-se pacienți sau aparținătorii acestora.
În circa 2-3 minute de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului. La scurt timp de la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul a fost localizat fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.
Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea preventivă a 13 copii de la etajele 2 și 3, 11 cadre medicale și 7 aparținători. Persoanele evacuate erau internate pentru afecțiuni obișnuite pediatrice și nu se aflau în tronsonul afectat de incendiu.
Subliniem faptul că în zona de manifestare a incendiului nu se aflau copii sau aparținători , iar persoanele evacuate preventiv au fost relocate la o altă secție a spitalului. Nu au fost înregistrate victime”, a transmis la acea vreme Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).