Echipa de medici de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală a reușit încă o dată

Echipa de medici de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală a reușit încă o dată

Echipa Spitalului Clinic Sfânta Maria din Bucureşti a efectuat în noaptea de 1 spre 2 mai al doilea transplant pulmonar bilateral din România. Pacientul care a primit o nouă șansă la viață are 47 de ani și suferea de mai mulți ani de boala bronsectatică.

 Potrivit reprezentanților unității medicale, operația a fost un succes iar pacientul se se află acum în secţia de terapie intensivă şi are o evoluţie postoperatorie favorabilă. Conform procedurilor, în primele săptămâni după intervenţie, pacientul rămâne internat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru a fi monitorizat.

„Considerăm important de ştiut că pacienţii eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din ţară, pentru a putea fi evaluaţi şi ulterior trecuţi pe lista de aşteptare a Spitalului Sf Maria”, se arată în comunicatul semnat de medicul Narcis Copcă. În urmă cu două săptămâni, pe 18 aprilie medicii de la Spitalul Sfânta Maria au realizat primul transplant pulmonar din România, donatorul fiind un bărbat de 46 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Beneficiarul transplantului, un ieşean în vârstă de 37 de ani, fusese refuzat de clinica AKH Viena iar în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen, pentru că plămânii îi mai funcţionau la doar 14% din capacitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pacienții transplantați vor putea merge în continuare la Viena la recuperare în baza formularului E112

Miercuri, ministrul sănătății Sorina Pintea, s-a întâlnit cu reprezențanții Asociației Române de Transplant Pulmonar pentru a găsi soluții în ceea ce privește recuperarea bolnavilor după transplant. Reprezentanții Asociației au reclamat, că odată ce a fost demarată procedura de transplant și în România, în baza legii, pacienții transplantați la clinica AKH de la Viena nu vor mai putea merge acolo pentru recuperare.

Aceștia spun că în România, în momentul de față, nu există condițiile optime pentru recuperarea bolnavilor. „Va trebui să facem o modificare a Ordinului 50 astfel încât pacienții să-și poată continua tratamentele acolo unde a avut loc transplantul. Ordinul este neschimbat din anul 2004”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Până la modificarea ordinului, Pintea le-a dat asigurări pacienților că vor putea merge în continuare la Viena, cu ajutorul formularului E112.