Evenimentul Zilei > International > Alertă în Germania, chiar înainte de alegeri. Rusia este acuzată de spionaj. Relațiile Germania-SUA riscă să fie distruse
Alertă în Germania, chiar înainte de alegeri. Rusia este acuzată de spionaj. Relațiile Germania-SUA riscă să fie distruse

Alertă în Germania, chiar înainte de alegeri. Rusia este acuzată de spionaj. Relațiile Germania-SUA riscă să fie distruse

Noi tensiuni printre autoritățile internaționale. Rusia este suspectată de demararea unor activități ale serviciilor de informații în spațiul politic din Germania. Parchetul federal a anunţat, joi, declanșarea unei anchete pentru presupus spionaj cibernetic împotriva unor deputaţi din Bundestag.

Anchetă în Germania. Ce se află în spatele atacurilor din timpul campaniei electorale

La începutul săptămânii, Guvernul german a lansat o serie de acuzații împotriva serviciilor de informaţii ruse privind atacuri de tip „phishing” împotriva unor parlamentari germani. Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile legislative din Germania, Parchetul federal a demarat o nouă anchetă, suspectând că în spatele atacurilor din spațiul politic s-ar afla serviciile de informații din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului a declarat presei internaționale demararea unei anchete în acest sens. „Pot să confirm că am deschis o anchetă asupra unei suspiciuni de activitate a unor servicii de informaţii străine”, a transmis el, potrivit Agerpres.

Germania acuză Rusia de spionaj în rândul demnitarilor

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Germania a criticat vehement tentativele ruse de a influenţa alegerile legislative de pe data de 26 septembrie, în urma cărora cancelarul federal Angela Merkel se va retrage de la putere. Autorităţile au acuzat, la începutul săptămânii trecute, serviciul de informaţii al armatei ruse, GRU, de atacuri care au vizat în special conservatorii Angelei Merkel şi ai aliatului său din cadrul Guvernului, Partidul Social-Democrat.

Timp de luni de zile, hackeri care participau la „operaţiunea Ghostwriter”, orchestrată de GRU, au încercat să acceadă la conturile private de e-mail ale unor deputaţi naţionali şi regionali. O parte dintre ele au fost piratate, după cum a dezvăluit revista Der Spiegel încă luna martie a anului 2021.

Autoritățile din Germania și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile de spionaj pe care Kremlinul le demarează în spațiul politic din teritoriu și care, pe parcursul ultimilor ani de zile, s-au înmulțit. În ciuda dialogului și a cooperării cu Moscova, pe care Angela Merkel a promovat-o chiar în pofida pozițiilor contrare, atacurile de spionaj ale Moscovei ar putea să afecteze grav relațiile dintre Germania și SUA, transmit oficialii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: