Alertă în Franța. Un incendiu a cuprins o uzină care conține uraniu

Alertă în Franța. Un incendiu a cuprins o uzină care conține uraniu Sursa: arhiva EVZ

Un incendiu a cuprins o uzină din sud-estul Franței care conține uraniu. Autoritatea de supraveghere nucleară a anunțat că pentru moment nu s-au găsit urme de radiații nucleare.

Un incendiu a izbucnit la o  uzină din sud-estul Franței care conține uraniu. Potrivit autorități de supraveghere nucleară a Franței, nicio substanță radioactivă nu a fost afectată de flăcări.

Reprezentanții EDF Framatone, compania care conduce uzina, au anunțat că incendiul a fost adus sub control și nu există niciun risc. De asemenea, niciun angajat al fabricii nu a fost rănit.

„Încă lucrăm la securizarea amplasamentului”, a spus el, adăugând că încă nu poate comenta cu privire la un potențial impact asupra siguranței nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uzina de la Romans-sur-Isere, condusă de gigantul francez de energie nucleară EDF PA, produce combustibil pentru reactoare nucleare pe bază de uraniu îmbogățit, scrie Reuters.

Producția de uraniu în Franța din ultimii ani

Reamintim că în Franța au fost exploatate între 1945 și 2001 peste 200 de mine de uraniu, toate acestea situri acumulând o producție de aproximativ 76 de mii de tone.

Producția maximă a fost atinsă în 1980, după care la 21 de ani distanță, extracția a fost mutată în Niger.

Principalul zăcământ cunoscut și încă neexploatat de pe teritoriul național corespunde sitului Coutras , din Aquitania, unde Cogema a dezvăluit un potențial de 20.000 de tone (adică 0,5% din totalul lumii), dar cu situri puțin profitabile.

Totodată, în anul 2009, producția mondială de uraniu a fost de circa 50.000 de tone, cea mai mare cantitate fiind extrasă din Kazahstan. Printre cei mai importanți jucători pe piața uraniului este Australia, care deține 23% din rezervele mondiale.

Statele Unite sunt cel mai mare consumator de uraniu, cu o medie de 9.000 de tone consumate anual.

Potrivit unui raport al Uniunii Europene, resursele mondiale de uraniu vo mai ajunge pentru următorii 42 de ani de exploatări.

În Franța s-a deschis un muzeu care urmărește istoria industriei nucleare și modul în care se extrage uraniul. De asemenea, cei care vizitează muzeul vor putea afla și modul în care este tratat minereul.