Evenimentul Zilei > International > Alerta de uragan. Au început primele evacuari din New Orleans
Alerta de uragan. Au început primele evacuari din New Orleans

Alerta de uragan. Au început primele evacuari din New Orleans

Autorităţile din statul american Louisiana şi principalul său oraş, New Orleans, se așteaptă la producerea unor inundaţii de amploare în zilele următoare, odată cu apropierea unei violente furtuni tropicale, care ar putea să se transforme în uragan vineri sau sâmbătă. 

Joi, la ora 15:00, această furtună – prima din sezonul uraganelor din Atlantic, denumită „Barry” – se afla deasupra Golfului Mexic, la 150 de kilometri sud-est de gurile de vărsare ale fluviului Mississippi, iar vânturile locale atingeau viteza de 65 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite.

New Orleans poartă încă stigmatul puternicului uragan Katrina, un uragan de categoria 5 – cel mai mare nivel de pe scala Saffir-Simpson -, care a devastat acest oraş la sfârşitul lunii august 2015. Digurile sale au cedat sub presiunea apelor, inundând 80% din oraş şi provocând peste o mie de morţi, dintr-un total de peste 1.800 de victime raportate în regiune.

O „alertă de uragan”, anunţată miercuri de NHC, este încă valabilă de-a lungul coastei americane, de la gurile fluviului Mississippi mergând înspre vest.

Furtuna ar putea să se transforme în uragan mai târziu în timpul zilei de vineri sau sâmbătă dimineaţă şi să atingă coastele statului Louisiana în acest weekend.
Oraşul New Orleans, aflat parţial sub nivelul mării, era încă joi în stare de urgenţă din cauza inundaţiilor subite, la fel ca o zonă largă din jurul metropolei. Alerta va fi menţinută până duminică dimineaţă.

Meteorologii se aşteaptă la precipitaţii de până la 50 de centimetri de ploaie pe parcursul acestui weekend.

Primele ordine de evacuare au fost emise pentru o parte a parohiei Jefferson, care cuprinde periferia estică a oraşului New Orleans, şi pentru parohia Plaquemine, în sudul oraşului, începând de la jumătatea zilei de joi.
Toate şcolile din parohia Jefferson vor rămâne închise în ziua de vineri, potrivit mass-media locale.
Precipitaţii de 15-20 de centimetri au căzut deja la nivelul întregului oraş New Orleans, provocând inundaţii.

Anumite drumuri au fost acoperite de apă şi localnicii au început să adune deşeurile aduse de curenţi odată ce apa s-a retras, scrie Agerpres.
Starea de urgenţă a fost decretată miercuri de guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards, permiţând mobilizarea unor mijloace şi fonduri suplimentare.

O parte din parcarea Aeroportului Internaţinal din New Orleans a fost închisă, însă zborurile au fost pentru moment menţinute, până când condiţiile meteo „devin periculoase sau până când infrastructurile sunt avariate”.
Cincisprezece platforme petroliere au fost evacuate în Golful Mexic, a anunţat Biroul de securitate şi protecţie a mediului, care aparţine de Ministerul de Interne din Statele Unite.

Aproximativ 16.000 de gospodării şi companii erau private de electricitate joi dimineaţă în statul Louisiana.
Tornadele vor fi posibile în noaptea de joi spre vineri şi pe parcursul zilei de vineri în sudul statelor Louisiana şi Mississippi.

„Este prea devreme pentru a spune care va fi impactul, însă noi credem că va exista un impact”, a declarat primarul din New Orleans, LaToya Cantrell, într-o conferinţă de presă organizată miercuri după-amiază.
Digurile care protejează oraşul au fost construite pentru a rezista la o creştere a nivelului apei de până la 6,1 metri. Acest nivel ar trebui să fie atins sâmbătă, au avertizat meteorologii americani