Medicii atrag atenția că testele rapide pentru depistarea COVID-19, vândute pe internet, pot să nu depisteze boala iar persoanele fără studii de specialitate riscă să nu le interpreteze corect.
Pentru a fi eficient, un test rapid de depistare a virusului chinezesc trebuie folosit în anumite condiții, atrag atenția spcialiștii.
Este vorba, mai ales, despre testele rapide pentru COVID-19 care sunt la mare căutare pe internet. Medicii avertizează, însă, că poți să ai boala, dar dispozitivul să nu o depisteze.
Tot mai mulţi români se înghesuie să cumpere teste rapide pentru COVID-19. Dispozitivele se găsesc prea puţin în farmacii, dar sunt peste tot pe internet şi pot fi cumpărate și cu 45 de lei bucata.
Testul se poate face acasă, de către oricine, fără studii sau pregătire medicală, iar rezultatele vin aproape pe loc.
Medicii recomandă acest tip de test, dar precizează că acestea pot fi irelevant, dacă sunt făcute în prima săptămână de la debutul bolii.
Un medic specialist în boli infecțioase atrage atenția că sunt teste pentru anticorpi care nu ajută la stabilirea unui diagnostic precoce.
Într-o discuție purtată de un reporter Digi24 cu un farmacist reiese că testele rapide nu se găsesc în farmacii.
„Nu, momentan nu au intrat în farmacii, au şi anunţat că intră doar la clinici”, a precizat farmacistul.
Farmaciştii spun că nu trece zi fără să aibă cereri pentru testele rapide care pot depista anticorpii COVID.
Cei care nu le găsesc în unităţile care vând medicamente, le pot comanda de pe internet. Unele site-uri anunţă că au deja stocul epuizat.
Din dialogul între reporter și reprezentantul unei firme care a scos la vânzare, pe internet, testele rapide pentru COVID reiese și care este prețul la care le putem achiziționa.
- Bună ziua, aş dori să fac o comandă pentru un test rapid pe care am văzut că l-aţi prezentat pe site-ul dvs.
- Nu ştiu dacă se comercializează la bucată, cred că se comercializează doar la cutie.
- O cutie cât costă?
- Numai un moment, vă rog!
- Mulţumesc!
- Cred că este în jur de 3.000 de lei.
- Şi câte kituri conţine?
- 40 de kituri.
Cu alte cuvinte, 75 de lei pentru un kit, cu promisiunea că dispozitivele vor fi livrate în aceeaşi zi.
Orice român poate merge la sediul firmei ca să ridice kit-urile pentru testul rapid. „Veniţi la sediul nostru şi putem să vi-l dăm oricând, după ce faceţi plata. Până la ora 18:00”, i-a spus reprezentantul firmei reporterului.
„E un test acreditat?, a întrebat reporterul.
„Din acest punct de vedere da, doar că este un test rapid, nu este PCR”, i s-a răspuns.
Din descrierea produsului reiese că rezultatul vine în doar 10 minute.
Kiturile vin inclusiv cu instrucţiuni de folosire: urmează aceeaşi procedură ca cele pentru determinarea glicemiei.
Medicii sunt reticienți
Unul dintre medicii chestionați de reporter susține că acestea sunt teste pentru anticorpi, care nu ne ajută la stabilirea unui diagnostic precoce.
Mai exact, aceste teste au şi limite: poţi să ai boala, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii apar la o săptămână de la infectare.
„Anticorpii nu ne ajută să facem un diagnostic precoce, dar ne ajută la stabilirea unui diagnostic rapid. Precoce înseamnă că nu putem identifica pacientul în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă. Tot testul PCR rămâne cel prin care putem asigura un diagnostic precoce şi să avem o specificitate mult mai mare a rezultatelor”, subliniază dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase.
Cu alte cuvinte, testul rapid ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii - cei care luptă cu virusul - rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.
„Acest test îşi regăseşte utilitatea, fără discuţie, însă necesită totuşi o interpretare a rezultatelor într-un context clinic, ceea ce ar fi mai greu pentru o persoană fără background medical să facă”, spune dr. Gheorghiță.
Testele rapide sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.