Mai multe școli din județul Vâlcea sunt verificate de inspectorii școlari și de cei de la Direcția de Sănătate Publică după ce săptămâna trecută au primit sesizări că în mai multe unități școlare au fost distribuite cornuri mucegăite în cadrul programului guvernamental „Laptele și cornul”.

Inspectorul școlar general Andra Bica, a declarat că până la ora actuală au fost făcute verificări în toate unitățile școlare din municipiile Râmnicu Vâlcea și Drăgășani, precum și în orașele Băbeni și Horezu. Aceasta a spus că în zilele următoare vor fi verificate și școlile din celelalte localități.

,,Astăzi (luni, n.r.) au fost verificate toate şcolile în care se primesc aceste produse din aceste patru oraşe. Inspectorii şcolari a fost de dimineaţă, între orele 7,00 şi 8,00, când se aduc produsele, şi au verificat în principal stadiul primirii lor, însă nu au mai fost constate nereguli. Sunt două şcoli care au refuzat să primească aceste produse şi astăzi, însă în mare parte celelalte au fost mulţumite de cum se prezentau aceste cornuri. Condiţiile în care sunt depozitate aceste produse în şcoli sunt bune, că şi în anii trecuţi, însă au existat scăpări pentru că nu se pot verifică toate cornurile primite. Există o singură persoană care face verificarea acestor produse când sunt aduse, de regulă administratorul şcolii, şi, în special la şcolile unde sunt foarte mulţi elevi, verificarea se face prin sondaj. Săptămâna trecută, s-a întâmplat să nu fie constatate cornurile cu mucegai care au ajuns la elevi. Erau în termenul de valabilitate. Nu sunt eu în măsură să spun din ce cauză erau mucegăite, dar din câte am înţeles, este posibil că ele să fi fost ambalate atunci când încă erau calde”, a precizat inspectorul şcolar general din Vâlcea. Verificări în școlile din municipiul Râmnicu Vâlcea au efectuat şi inspectorii DSP, dar pentru că firma producătoare este din Constanţa ei au cerut colegilor constănţeni să facă controale la sediul acesteia şi să le spună urgent măsurile dispuse pentru că astfel de situaţii să nu se mai repete.

„Am verificat în şcoli condiţiile de igienă în care se depozitează aceste produse. De asemenea, au fost făcute recomandări persoanelor care preiau de la unitatea distribuitoare produsele pentru verificarea valabilităţii produselor şi a documentelor de însoţire a mărfii. DSP a făcut adresă şi către omologul din Constanţa în care am specificat şi le-am transmis informaţii cu ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea, urmând să se verifice producătorul şi să ne comunice şi dânşii ceea ce au găsit acolo şi ce măsuri au fost dispuse. Termenul este de urgenţă”, a menţionat directorul DSP Vâlcea, Lorena Mărgăritescu. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au anunţat, printr-un comunicat de presă, că sunt dispuşi să rezilieze contractul cu firma furnizoare dacă se va constată că în continuare produsele livrate copiilor sunt necorespunzătoare.

,,Nu vom tolera nicio abatere la calitatea produselor şi vom merge chiar până la rezilierea contractului. Am notificat clar firma în acest sens. Chiar dacă vom rezilia acest contract, programul nu se întrerupe, fiindcă există o a două firmă câştigătoare a licitaţiei, care, în caz de nevoie, va prelua furnizarea acestor produse”, se arată în comunicatul CJ Vâlcea, potrivit Agerpres.