Alertă de la Kiev! Pericolul intoxicării se intensifică: „Nu deschideți ferestrele, purtați mască FFP2”
- Sabina Popescu
- 21 martie 2022, 20:16
Primarul capitalei Kiev a avertizat, luni, 21 martie, că poluarea aerului a crescut, în urma atacului rusesc asupra unui centru comercial, din ziua precedentă, care a condus la manifestarea unui incendiu uriaș. Norul toxic format din monoxid de carbon și alte substanțe nocive care s-ar putea abate asupra țării noastre reprezintă, astfel, un pericol tot mai mare. Edilul capitalei ucrainene îndeamnă oamenii să evite să lase ferestrele deschise și să poarte mască de protecție.
Poluarea aerului a crescut la Kiev în urma atacului rusesc asupra unui centru comercial din cartierul Podil, a anunțat primarul capitalei, Vitali Klitschko. Autoritățile ucrainene au transmis, luni, că cel puțin opt persoane au decedat în urma bombardamentelor cu pricina. Bilanțul victimelor nu este încă finalizat.
Crește poluarea la Kiev. Avertismentul primarului capitalei
Primarul Vitali Klitschko a transmis, într-un material publicat pe contul său de Telegram, că incendiile rezultate în urma bombardamentelor de duminică au dat naștere unor incendii semnificative. Au ars un centru comercial și șase clădiri de apartamente au fost avariate. De asemenea, au suferit pagube sediile a două școli și două grădinițe, potrivit edilului.
„Din cauza incendiilor izbucnite în urma loviturilor aeriene din capitală și din regiune, a fost detectată (o mai mare poluare - n.r.) a aerului. Așadar, nu deschideți ferestrele. Și când ieșiți afară... protejați-vă plămânii purtând chiar și o mască medicală de tip FFP2”, a mai spus primarul Kievului.
Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon
Un nor de substanțe toxice se poate abate oricând asupra țării noastre, din Ucraina. Bombardamentele care au condus la incendii uriașe au dat naștere unui val de vapori de monoxid de carbon, care pune în pericol mai multe state.
Cele mai vulnerabile state sunt, în mod evident, cele care se află în apropiere de țara bombardată de ruși: România, Republica Moldova, Polonia, Germania, Slovacia și Ungaria.
Autoritățile de mediu din România au transmis în weekend, referitor la cantitatea de monoxid de carbon din aerul din țara noastră, că era de zece ori mai mică decât valoarea maximă acceptată.
În cazul confruntării cu un astfel de val de substanțe nocive, autoritățile recomandă populației să nu consume fructe sau legume din producția locală și nici carne obținută de la animalele din regiunile afectate.
În altă ordine de idei, cele mai frecvente simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon sunt: dureri de cap, amețeli, slăbiciune, greață, vărsături, dureri în piept și confuzie.
Totuși, intoxicația poate să fie prevenită astfel încât în cazurile în care se suspectează un astfel de pericol, cadrele medicale sau specialiștii în domeniu pot interveni pentru a oferi asistență medicală.