Românii, în pericol! Un nor toxic din Ucraina se abate asupra țării noastre. Cum ne putem apăra de substanțele nocive

Românii, în pericol! Un nor toxic din Ucraina se abate asupra țării noastre. Cum ne putem apăra de substanțele nocive Sursă: Anton Herrington | Dreamstime.com

Un nor toxic, format în urma atacurilor și bombardamentelor din război, care planează în prezent deasupra Ucrainei, ar putea să se îndrepte oricând spre România. Populația riscă, astfel, să se confrunte cu pericolul substanțelor nocive, a compușilor chimici, a otrăvirii cu monoxid de carbon. Fenomenul amintește de norul radioactiv format în urma exploziei de la centrala nucleară de la Cernobîl, din anul 1986, însă pericolul nu se ridică la același nivel.

Un nor de substanțe toxice se poate abate oricând asupra țării noastre, din Ucraina. Bombardamentele care au condus la incendii uriașe (în special joi, când una dintre cele mai mari piețe europene a fost atacată în Ucraina) au dat naștere unui val de vapori de monoxid de carbon, care pune în pericol mai multe state.

Nor de substanțe toxice ar putea să pună în pericol românii

La momentul redactării acestui articol, norul de fum se află în zona orașului Lviv, împins de curenții de aer. Inițial, acesta se afla la circa 250 de kilometri de granița țării noastre.

Cele mai vulnerabile state sunt, în mod evident, cele care se află în apropiere de țara bombardată de ruși: România, Republica Moldova, Polonia, Germania, Slovacia și Ungaria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile de mediu din România au transmis că, momentan, concentrația de monoxid de carbon din aerul din țara noastră este de zece ori mai mică decât valoarea maximă acceptată, potrivit Realitatea Plus.

Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon

În cazul confruntării cu un astfel de val de substanțe nocive, autoritățile recomandă populației să nu consume fructe sau legume din producția locală și nici carne obținută de la animalele din regiunile afectate.

În altă ordine de idei, cele mai frecvente simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon sunt: dureri de cap, amețeli, slăbiciune, greață, vărsături, dureri în piept și confuzie.

Totuși, intoxicația poate să fie prevenită astfel încât în cazurile în care se suspectează un astfel de pericol, cadrele medicale sau specialiștii în domeniu pot interveni pentru a oferi asistență medicală.

Cele mai vulnerabile persoane sunt copiii

Atunci când un copil respiră monoxid de carbon, substanța afectează capacitatea sângelui de a transporta oxigenul. Deși toată lumea este expusă riscului de intoxicație cu monoxid de carbon, aceasta este deosebit de periculoasă pentru copii, deoarece aceștia inhalează mai mult monoxid de carbon pe kilogram de greutate corporală.

Monoxidul de carbon reprezintă un gaz otrăvitor care, de regulă, este un produs secundar al aparatelor, încălzitoarelor și automobilelor care ard benzină, gaz natural, lemn, petrol, kerosen sau propan. Nu are culoare, gust și nici miros.